Na případ policii upozornil starosta Žíželic. Podle jeho slov se Vokál choval netypicky, byl vyplašený. Až po mužově výslechu bylo patrné, co se vlastně stalo.

Nešťastník se chystal vzít si dvacetitisícovou půjčku a nijak se svým záměrem netajil. Právě tento motiv zřejmě přiměl povedenou dvojici k únosu. „Donutili jej, aby si vyzvedl celkem 18 600 korun. Z toho mu ale nechali jenom 600 korun,“ řekla soudkyně Eva Holasová.

Muže pak uvěznili ve svém domě v Běrunicích a fyzicky i psychicky jej týrali. „Musel plnit různé příkazy týkající se například úklidu a strpět spaní v kuchyni na podlaze,“ poznamenal zástupce nymburského policejního ředitele Jaroslav Novák.

Jenže hlavní motiv byl opravdu zištný. Dvojice jej nutila podepisovat úvěrové smlouvy, z kterých pak finančně těžila. „Vokál je snadno manipulovatelný a důvěřivý. Například si bezvadně pamatuje čísla, ale v podstatě nemá žádné cítění ohledně peněz,“ poznamenala soudkyně Holasová.

Klec spadla loni 12. září. Policie oba výtečníky zadržela – a tento týden se dostali před soud. Kroščen dostal šest let nepodmíněně. „Jedná se o úhrnný trest, v kterém je započítáno i jeho předchozí provinění. Jde o recidivistu, který už byl odsouzen například za vydírání,“ uvedla Holasová.

Absolonová dostala tříletý trest, což je na spodní hranici trestní sazby. „Ta se v tomto případě pohybuje v rozmezí 3 až 8 let,“ doplnila soudkyně.

Oba odsouzení se ovšem proti rozsudku na místě odvolali. Údajně nesouhlasili s kvalifikací svého trestného činu. „Uvidíme, jak se k celé záležitosti postaví krajský soud. Podle mého názoru se ale v tomto případě jedná o zbavení osobní svobody. Ačkoliv se muž mohl pohybovat po domě, nesměl jej opustit – a trvalo to poměrně dlouhou dobu,“ vysvětlila Holasová.