VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tři čtvrtiny pacientů s rakovinou trpí podvýživou

Praha – Tři čtvrtiny onkologických pacientů trpí podvýživou už v době stanovení diagnózy. Onkologové se zabývají podvýživou jen u každého šestého nemocného, přitom správná výživa je klíčem k úspěšné onkologické léčbě, řekl ve čtvrtek novinářům profesor Zdeněk Zadák z královéhradecké fakultní nemocnice.

9.9.2010 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Na podvýživu a její komplikace, jako jsou infekce, umírá podle něj 20 až 40 procent onkologických pacientů.

„Snažíme se úzce spolupracovat s nutričními terapeuty a také více informovat pacienty a jejich rodiny, aby věděli, proč je pro ně správná výživa tak důležitá,“ uvedl Zadák.

Podle nutriční terapeutky Vladimíry Šmejkalové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nestačí ke zlepšení stavu výživy u těchto pacientů zvýšit dávky potravin a množství energie. „Běžná strava neovlivní metabolické změny, které vznikají u onkologického onemocnění. Zde pomáhá volba speciální enterální výživy,“ vysvětlila.

Příčinou jsou i vedlejší účinky léčby

Příčinou podvýživy je u pacientů buď samotný nádor, nebo vedlejší účinky léčby, kdy podstupují operaci, chemoterapii a radioterapii. Při nedostatečné výživě ubývá svalová i tuková tkáň a pacient je celkově oslaben. Klesá jeho odolnost vůči infekcím. Už pětiprocentní pokles hmotnosti může zhoršit účinek léčby. Podvýživa vede k nádorové kachexii, neboli patologickému zhubnutí.

Podle Zadáka by tito pacienti měli dostávat speciální enterální výživu. Prodává se v lékárnách a je k dostání bez lékařského předpisu. Klinické studie na pacientech podle profesora potvrdily, že tlumí zánět způsobený nádorem, tím posiluje imunitu, podporuje chuť k jídlu a přibývání na váze, zvyšuje sílu a fyzickou aktivitu nemocného, tím i kvalitu jeho života.

Na webových stránkách se mohou pacienti a jejich rodiny poradit o výživě onkologicky nemocných se specializovanou nutriční terapeutkou.

Autor: ČTK

9.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Britské deníky
1 4

Zákaz prodeje bulváru naštval studenty. Rozdávají vlastní kopie

Ilustrační foto.
3

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies