Nemají ani na obědy ve školní jídelně. A když rodinu čeká větší výdaj třeba koupě nových bot pro děti prostě na ně nenajdou peníze. Přestože Česko patří podle mezinárodních srovnání mezi země, kde je chudobou ohroženo relativně málo lidí, pro jednu skupinu to neplatí: pro rodiny s malými dětmi.

Příspěvky na živobytí letos v říjnu dostávalo přes 51 tisíc z nich. Na ty má nárok rodina, pokud se jí po odečtení nákladů na bydlení nedostávají peníze na základní obživu.

Nejvíce dávek stát vyplácel rodinám s nezaopatřenými dětmi v Ústeckém a Moravskoslezském kraji tam na ně dosáhlo více než deset tisíc rodin, vyplývá z údajů Úřadu práce ČR.

Alimenty? Sporadicky

Nejhůře jsou na tom matky samoživitelky. „Když zaplatím nájem, služby, jízdné a splátku úvěru, který jsem si musela vzít na doplatek lázeňské léčby, zbude nám na měsíc 2500 korun," svěřila se před nedávnem Libereckému deníku čtyřiačtyřicetiletá maminka patnáctiletého Filipa.

Je v částečném invalidním důchodu. Pobírá měsíčně 4100 korun, k tomu si na částečný úvazek a vzhledem k nemoci vydělá pět tisíc.

„Někdy mi pomohou rodiče, jindy se poštěstí získat jednorázovou brigádu," popisuje žena z Liberce svou nelehkou situaci.

Na sociální dávky ani výživné od bývalého muže se nemůže spoléhat.

„Alimenty přicházejí sporadicky, a když mi vrátí bytové družstvo přeplatky za nájem, nedosáhnu na příspěvek na bydlení," svěřuje se žena. Podobně je na tom i matka dvou dospívajících kluků z Jablonce. Je také samoživitelka a vydělá si zhruba 13 tisíc čistého.

Devět tisíc spolkne nájem. Ze zbytku má zaplatit jídlo, oblečení, školní pomůcky i povinné akce. Vše ostatní je nadstandard. Experti z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí v letošní studii „Rodiny s dětmi v České republice" spočítali, že pod hranicí chudoby žije celkem 216,6 tisíce dětí. Z toho 76 tisíc v domácnostech s jedním rodičem.

K velmi podobným číslům se dopracovala i mezinárodní organizace OECD.

Dle ní žije pod hranicí příjmové chudoby 10 procent českých dětí do osmnácti let věku.

To je sice méně než v sousedním Slovensku a Polsku, ale více než v Německu či Slovinsku.

Školní obědy zdarma

„Dětem v takzvané šedé zóně chudoby musíme pomoci," uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Její úřad se proto rozhodl, že stejně jako loni poskytne dětem z chudých rodin 30 milionů korun na obědy zdarma.

Pomoc je určena žákům základních škol, jejichž rodiče nejsou schopni obědy v jídelnách hradit navzdory tomu, že se prodávají za dotovanou cenu.

Podle ministerstva školství rodin v tíživé životní situaci přibývá. Nejde jen o zmíněné domácnosti samoživitelek, ale i o takové, které se ocitly dlouhodobě v nepříznivé finanční situaci a velice těsně nesplňují podmínky pro pobírání dávek v hmotné nouzi.

Drsný sever

„Dle našich zkušeností se zdá být nejhorší situace v severních Čechách a Jeseníku," říká k tomu Jana Skopová z neziskové společnosti Women For Women, která organizuje projekt „Obědy pro děti".

I z jejích čísel vyplývá, že nejhůře jsou na tom právě matky samoživitelky, které od Woman For Woman dostávají peníze na obědy v 52 procentech případů. V dalších jedenácti procentech jde o otce samoživitele.

Peníze na obědy pro žáky z chudých rodin poskytuje také ministerstvo práce. V aktuálním školním roce vyčlenilo 20 milionů korun.

Pomoc je určena dětem od tří do patnácti let z rodin, které minimálně čtvrt roku žijí ze sociálních dávek.

Pro zvětšení klikněte na obrázek!

Kde žijí nejchudší rodiny s dětmi?Zdroj: Deník