Pro oficiální potvrzení této informace prý policie čeká na výsledky tří znaleckých posudků.

Kriminalista listu sdělil, že výbuch na 99,9 procenta způsobil semtex ze 70. let. Plastická trhavina prý byla skryta v knize, kterou velvyslanec při stěhování ambasády do Suchdola otevřel. Když s ní začal manipulovat, semtex explodoval a velvyslancovi způsobil zranění, kterým po převozu do nemocnice podlehl. Podle anonymního zdroje je to momentálně jediná vyšetřovací verze, všechny ostatní už prý policie vyloučila.

Nejdříve čeští vyšetřovatelé došli k závěru, že se nejednalo o terorismus ani jiný úmyslný trestný čin zaměřený na palestinského velvyslance. Minulý týden pak oficiálně vyloučili i teorii, že výbuch způsobil nástražný výbušný systém trezoru.

Policie celou událost vedle usmrcení z nedbalosti vyšetřuje rovněž jako nedovolené ozbrojování, protože v budově po neštěstí objevila dvanáct zbraní z osmdesátých let. Podle palestinského prohlášení pro policii byly darem od představitelů tehdejší ČSSR. Ani falešná kniha se semtexem, která velvyslance podle MfDnes zabila, nebyla jediná. Do nového sídla ambasády byla přestěhována ještě jedna, řekl zdroj listu.