Cílem udělování cen je zhodnotit a vyzdvihnout podařené počiny v oblasti památkové péče a ocenit ty, kteří se o to přičinili. Odborná porota vybere vítěze ceny Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) ve čtyřech kategoriích, a to za obnovu památky, objev roku, prezentaci hodnot a záchranu památky.

Divadlo Komedie v Praze.
Osud Divadla Komedie je stále nejistý. Scéna pro mladé v ní asi nebude

Lidé mohou památky vybírat na webu NPÚ

Ze všech 24 nominovaných mohou lidé vybírat na webu NPÚ do 15. září vítěze ceny veřejnosti Památky děkují. Na cenu za obnovu památky je nominována například rekonstrukce hlavní budovy pražského Uměleckoprůmyslového muzea, záchrana a zpřístupnění rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí v Praze či obnova mlýna v Holubově na Českokrumlovsku.

Objevem roku může být oceněn nález bronzového pokladu z Mezirolí na Karlovarsku nebo nález reliktů gotického kostela sv. Alžběty v Jilemnici na Semilsku. Za příkladnou prezentaci hodnot může být oceněna expozice historie městského zásobování vodou ve vodárenské věži v Českých Budějovicích nebo publikace prezentující metodiku záchrany a prezentace lidového kulturního dědictví českomoravského pomezí.

Zpívající fontána. Miloslav Troup
Série výstav k stému výročí narození malíře Troupa skončí v Praze

V loňském ročníku NPÚ ocenil obnovu renesančních vrat a nástěnných maleb v klášteře ve Vyšším Brodě, záchranu zříceniny hradu Hartenberg a spolek obnovující pevnost Josefov. Zvláštní ceny uděleny za záchranu a obnovu tvrze v Hradeníně na Kolínsku a obnovu omítek a výměnu střechy středověké tvrze v Sudkově Dole u Pacova. Veřejnost v hlasování vybrala záchranu zříceniny hradu Templštejn u Jamolic na Znojemsku.