Magistrát nyní věří, žemu tato částka pomůže dostát povinnosti, kterou po něm požaduje organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO se sídlem v Paříži.

Ta do letošního 1. února chtěla zprávu, jakým způsobem Praha pečuje o památky zapsané na seznamu kulturního dědictví.

Výzva k doložení zprávy vyplynula ze zasedání UNESCO na Novém Zélandu loni v létě. Organizace vydala vloni v červenci usnesení, v němž projevila znepokojení a vyzvala hlavní město, aby doložilo péči o své historické jádro zapsané od roku 1992 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zprávu magistrát posílal několik dní před koncem ledna.

„Předali jsme ji ministerstvu kultury. V konečné podobě má asi 150 stran a je psána v angličtině,“ popsal za tiskový odbor magistrátu Rudolf Dobiáš. Ve zprávě magistrát informoval o opravách památek v památkové rezervaci během uplynulých pěti let, vyjmenoval seznam investic do památek během minulých 15 let a připojil srovnávací fotografie, které je ukazují před a po opravách. „Mezi snímky je například pohled na Václavské náměstí, na Kampu nebo na plynové osvětlení na Starém Městě,“ uvedl Dobiáš.

Projekty investorů

Kromě toho magistrát poslal přes ministerstvo kultury do Paříže všechny projekty investorů, které již v památkové rezervaci získaly některá povolení a s jejichž realizací se počítá. K tomu přidal výhled akcí zahrnutých do územního plánu.

Loňské usnesení přišlo poté, co se rozhořela debata o možnosti stavět výškové budovy na dohled historickému centru. UNESCOse o Prahu začalo zajímat ve chvíli, kdy se na něj obrátila některá pražská občanská sdružení, jimž se nelíbí zástavba na pankrácké pláni a další plány investorů na výstavbu výškových budov v metropoli. Kromě zprávy Útvar rozvoje hlavního města Prahy od loňského roku zpracovává takzvaný management plán, který UNESCO doporučuje a jenž je v současné době podmínkou pro zápis na seznam kulturního dědictví.

Tento plán by měl zajistit takový rozvoj metropole, který by zároveň nesnížil hodnotu památkové rezervace. Jeho součástí mají být také zásady pro výstavbu výškových budov. Regule pro jejich výstavbu vzejdou z jednání odboru se zástupci občanských sdružení.

Klikněte zde:

Panoráma metropole: změní ho pět staveb

Panoráma Prahy, o které se UNESCO zajímá u pražské památkové rezervace nejvíce, zasáhne do budoucna pět investic.

Vzhled památkové rezervace ovlivní přestavba barokního Schönkirchovského domu a novostavba hotelu na sousední stavební parcele v novoměstské Mikulandské ulici, který by neměl být vyšší než sousední palác Dunaj. Zásahem do panoramatu Malé Strany bude také obnova věží na Malostranské besedě. Panoráma historického jádra promění i celková stavební oprava historické i novodobé budovy hlavního nádraží.

„Zahrnuje stavební opravu a uměleckořemeslné restaurování prvků secesní budovy, u které budou v maximální možné míře zachovány původní konstrukce, a přestavbu nové odbavovací haly nádraží ze 70. let 20. století,“ sdělil za tiskový odbor magistrátu Rudolf Dobiáš. Celková stavební oprava je naplánována také u Národního muzea na Václavském náměstí. I tyto práce magistrát avizoval UNESCO.

„Je to proto, že budova se významně uplatňuje v panoramatu historického jádra Prahy,“ dodal Dobiáš. Posledními pracemi, které ovlivní vzhled památky ze seznamu světového dědictví, je novostavba Copa-centra vedle obchodního domu Tesco. Podle magistrátu by ale novostavba neměla převýšit sousední zástavbu.

Součástí zprávy nebyly pouze vize budoucnosti. Magistrát do Paříže zaslal i seznam již hotových rekonstrukcí a přestaveb. Do největších investic patří celkem 12 projektů. Namátkou mimo jiné rehabilitace Velké Fürstenberské zahrady, osazení kamenných kopií soch na Staroměstské mostecké věži, přestavba paláce U Hybernů, restaurace Schwarzenberského paláce, zahájení oprav Karlova mostu nebo přestavba areálu bývalého kláštera dominikánů u svaté Maří Magdaleny na hotel.