Starosta Břežan si myslí, že za rozhodnutím stojí hejtman David Rath (ČSSD), proti němuž starosta před volbami otevřeně vystoupil.

Napadené stromy

Zámecký park v Panenských Břežanech je obklopen 130 kaštany, které napadla klíněnka jírová. Škůdce vyžírá listy stromů a těm hrozí bez chemického postřiku uhynutí.

„I když stromy nejsou naším majetkem, rozhodli jsme se je zachránit.“ říká starosta Panenských Břežan Libor Holík (nezávislý). „Na postřik, který stál 100 tisíc korun, jsme loni od kraje dostali 50procentní dotaci,“ pokračuje.

Špatný termín

V dubnu bylo nutné stromy znovu přestříkat, práce provedl sám starosta spolu s brigádníky z obce. Dotovaná částka, kterou Panenské Břežany od kraje žádaly, se tak snížila na 31 tisíc Kč. Překvapení přišlo v okamžiku, kdy z kraje dorazilo zamítnutí žádosti.

„K žádosti nebyl dodán doklad o provedeném výběrovém řízení a žádost byla podána až po provedení prací, což pravidla vylučují. Proto nebylo žádosti vyhověno,“ vysvětluje mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

„Výběrové řízení nebylo potřeba, práce jsem dělal já a pomáhali mi s tím lidé z Břežan. A termín žádání o dotaci mají na kraji špatně nastavený. Postřik bylo nutné provést, později by byl bez účinku,“ brání se Holík.

Jde už o čtvrtou dotaci

Podle starosty jde již o čtvrtou dotaci, která byla Břežanům zamítnuta. Nedostaly ani na knihovnu, restauraci vzácných soch, rekonstrukci radnice a nakonec ani na postřik stromů. Starosta se domnívá, že za rozhodnutími kraje stojí nevraživost hejtmana vůči jeho osobě. „Před volbami jsem proti Rathovi otevřeně vystoupil. Mstí se mi, protože jsem se ho odvážil zkritizovat. V demokratickém státě!“ tvrdí Holík.

Spolu s právníkem a několika obcemi Středočeského kraje, kterým byly dotace zamítnuty, nyní připravuje na hejtmana stížnost. „Jde i o další obce, třeba Hořovice, Kamenný Most, Mladou Boleslav a další,“ vyjmenovává.

Vedení kraje však podezření ze zpolitizování záležitosti odmítá a přiznává, že by starost o krajské kaštany neměla řešit obec. Příští rok by již starost o ně měla přejít na kraj.

PETRA KOTVOVÁ