"Milý kardinále Vlku, tady papež František, volám, abych vás pozdravil a ujistil vás, že se modlím za vaše zdraví. Velké objetí! Ať vám Pán požehná," zněl vzkaz papeže Františka v hlasové schránce Vlkova telefonu.

Čtěte také: Kardinál Vlk trpí rakovinou, čeká ho chemoterapie

Kardinál následně papežovi zavolal zpět, aby mu poděkoval za přání. "Věděl jsem, že jste nemocen, proto jsem volal," řekl papež. "Já jsem vám blízko a modlím se za vás," ujistil ještě jednou kardinála.

Kardinál Vlk před týdnem oznámil, že trpí rakovinou plic s metastázami do kostí a čeká ho chemoterapie. Zdravotní problémy se u čtyřiaosmdesátiletého církevního představitele začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku a o Vánocích se zhoršily natolik, že musel být na několik dní hospitalizován. Nemoc mu byla diagnostikována po Novém roce, nyní je v domácím ošetřování.

Vlk se narodil 17. května 1932, v roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Na začátku 90. let byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích, v roce 1991 se po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 je kardinálem. Jeho rezignaci na úřad pražského arcibiskupa přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010.

Čtěte také: Zeman opět pozval papeže Františka na návštěvu Česka