Až bude předseda ČSSD a poslanec Jiří Paroubek hovořit na volebních mítincích o nezaměstnanosti a boji proti krizi, použije informace přímo od mosteckého zdroje. Pro materiály, které sociálním demokratům mají pomoci v získávání voličů, si Paroubek přijel v pondělí odpoledne na mostecký úřad práce.

Za zavřenými dveřmi jednal s celým jeho vedením. Deníku poté potvrdil, že si doporučení úředníků prostuduje. „Pro program mé strany to může být zajímavé. Zkonfrontuji si teorii našeho programu s praxí. Řadu těch věcí, které tu fungují, bychom rádi využili,“ řekl Paroubek. „Počítáme s tím, že bychom navštívili další úřady práce v jiných okresech,“ uvedl šéf krajské ČSSD Petr Benda.

Úřad jedná se všemi stranami

Ředitel Úřadu práce v Mostě Oldřich Malý, který je zároveň mezibořským zastupitelem za ČSSD, nevidí na poskytování informací stranickým špičkám nic špatného. „Jsem rád, že se zajímali o to, co nás pálí, a že si ty věci vzali,“ řekl Malý. Úřad jedná s politiky ze všech stran. „Snažili jsme se vždy aktivně spolupracovat s poslanci za náš okres a kraj. Dávali jsme jim připomínky k zákonům a dokonce jsme se je snažili ovlivňovat. Někdy se nám to povedlo, někdy ne,“ řekl Malý.

ČSSD v sobotu zveřejní program pro podzimní volby. Jeho znění šlo do tisku už včera. Paroubek připustil, že údaje z Mostu mohou být přesto užitečné. S Malým hovořil třeba o rekvalifikacích a propouštění. Úřad si ČSSD vybrala záměrně, protože Mostecko má nejvyšší míru nezaměstnanost v ČR. I krajská samospráva by podle Bendy měla s úřady více spolupracovat, například kvůli společnému lákání investorů. „Je potřeba to skloubit,“ řekl Benda.

Paroubek navštívil mostecký úřad práce několikrát. Poprvé na podzim 2005, kdy mělo Mostecko skoro 15 tisíc nezaměstnaných. Jejich počet se později snížil na polovinu a od vypuknutí finanční krize opět stoupá. Včera úřad evidoval 9 341 nezaměstnaných, o 74 více než v květnu.