Malou obcí u Malé Skály se celý víkend nese pískání. Právě na pronikavý zvuk píšťalky vyráží vytrénovaná těla psů rychlostí blesku ke skupině ovcí. Boj o nejlepšího pastevce započíná.

V Rakousích se závody konají již po desáté. „Letos jsme zorganizovali jubilejní desátý ročník. Zúčastnilo se celkem sedmnáct účastníků,” uvádí Alena Láníková, která s manželem Milanem každoroční mistrovství pořádají.

Štěpánův jarmark proběhl 19. srpna v rámci tradičních oslav u rozhledny Štěpánka v Kořenově na Jablonecku.
Na svůj věk opravdu rozhledna nevypadá

Sami se tomuto kynologickému sportu věnují přes patnáct let a nyní vlastní přibližně čtyři sta ovcí. „Vše začalo tak, že jsme měli zanedbaný pozemek, kvůli kterému jsme si pořídili ovce. Dostali jsme se tak mezi další ovčáky a ti nám doporučili, abychom si pořídili border kolii,” vzpomíná Láníková. Vztah ke psům ale měli vždy. Než se pustili do nahánění stád, věnovali se výcviku služebních psů. Milan Láník je dokonce držitelem titulu Mistr republiky v pasení z roku 2010.

Právě border kolie jsou fenoménem mezi pasteveckými psy. Mistrovství se tak účastní nejen závodníci, ale také fanoušci kynologických sportů a příznivci tohoto plemene. „Jsem zde sice pouze jako návštěvník, ale také vlastním roční border kolii, se kterou začínáme trénovat pasení, v říjnu nás čekají první zkoušky,” sděluje Aleš Friedl z Tanvaldu.

Skotské hry, 17. ročník akce, kde nechyběla tradiční skotská hudba, ukázky letu cvičených dravých ptáků a těžkoatletické soutěže jako je hod závažím do dálky, hod kládou nebo vrh kamenem, se konaly 19. srpna v parku zámku Sychrov na Liberecku.
OBRAZEM: Na Sychrově se tančilo i házelo kládami

Kvůli strhující podívané zastavují i projíždějící cyklisté. Při nahánění musí pes prohnat skupinu ovcí určenou trasou poté stádo rozdělit a opět ho sehnat dohromady. Musí zde stoprocentně fungovat důvěra mezi psem a psovodem. I zde tvoří zvíře a člověk jeden tým. Na správné absolvování závodu po celou dobu dohlíží zkušení rozhodčí.

Na akci nechybí i legenda českého pasení. Radko Loučka, který je uznávaným odborníkem jak chovu, tak i výživy psů. Navíc stál u zrodu tohoto kynologického sportu. „Pasení jsem se začal věnovat asi před třemi dekádami,” vyprávěl Loučka. První border kolii si pořídil v roce 1993 a nyní má doma tři, Baryka, Erika a Roka.Ty mu pomáhají při práci s menším stádem, které má Radko Loučka jako vědecký pracovník na starost.

Mezinárodní den složek integrovaného záchranného systému proběhlo 19. srpna v Albrechticích v Jizerských horách. Pro návštěvníky byly připraveny ukázky práce psovodů, vězeňské služby, zásah horské služby, ukázky činnosti hasičů a armády.
OBRAZEM: Hasiči slaňovali a policisté chytali zloděje

Border kolie jsou momentálně hitem. Pro jejich učenlivost a mírnou povahu si je pořizují i lidé, kteří nedokáží odhadnout jejich potřeby. S nálepkou „nejchytřejší pes” se zástupci tohoto plemene ojevují na předních příčkách napříč kynologickými sporty, od agility, přes dogdancing až po sportovní kynologii. Dobré sportovní výkony ale vyžadují péči, důslednost a především dostatek času.