To je obsah dvou petic, které nyní kolují nejen Břeclavskem.

„Na světě je prvních sedm petičních archů, které putují hlavně po kamarádkách a porodině. Jeden je na Vrbici, další vBrně a ostatní vPodivíně a vBřeclavi,“ uvedla iniciátorka protestu Eva Koudelová.

Právě tato prodavačka zPodivína se rozhodla vyburcovat nespokojené matky na rodičovské dovolené. Anejen je. „Petici může podepsat kdokoliv. Už jsme posbírali první desítky podpisů. Chtěla bych petice vyvěsit ina internet, ale teď mám jiné starosti,“ posteskla si matka, která je od soboty se synem vnemocnici.

„Doufám, že naše petice pomůže ktomu, aby se vláda nad sebou zamyslela. Napřed matky nalákají, všechny příspěvky od státu zvednou, aby je vzápětí pěkně strouhli. Připadá mi to jako pěkný podraz,“ rozhořčila se další podivínská matka Simona Pacalová, která už podepsala obě petice.

Podle ní znamená placení ulékaře pro rodiny zdětmi velkou zátěž. Arozhodování odélce rodičovské přináší pro matku sdítětem zbytečný stres, kdy by si měla shánět práci, místo toho, aby si mateřství užila. Iproto pomáhá sšířením petičnícharchů.

„Kdo chce, podepíše, nikoho nenutíme. Názory se různí. Podporují nás ale imnohé ženy, které už nejsou na mateřské. Podepisují hlavně petici, která pro děti žádá zrušení plateb ulékaře,“ všimla si žena, která je na rodičovské dovolené sdvou a půlletou dcerou.

Spožadavky nespokojených matek ale nesouhlasí všichni. Například Miroslava Raková má za to, že by si mnohé ze stěžovatelek měly napřed sáhnout do vlastního svědomí. „Několikrát jsem byla vobchodě svědkem toho, jak si žena sdítětem vnáručí kupuje cigarety. Anebo alkohol. Žádat od státu víc je potom komunistický návod,“ myslísi.

„Je to do nebe volající, když si někdo takto stěžuje. Kam dají peníze, co vydělají manželé? Nemohou si myslet, že ji stát bude živit a šatit,“ pokračovala žena zPodivína, která se ptá, co mají říkat důchodci. „Máme nadávat, že je všechno dražší? Nebo také sepisovat petici a stávkovat?“říká.