Podpisové archy převzala od organizátorů dnes ve sněmovně předsedkyně petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová. Poslanci budou o novele hlasovat potom, co jim ji vrátil s úpravami Senát.

Lidé podepsaní pod peticí chtějí, aby dolní komora nepřijala svou ani senátní verzi předlohy. Její legislativní cesta by tím skončila. Bebarová-Rujbrová uvedla, že s textem poslance před hlasováním seznámí. Zástupce organizátorů podpisové akce Radek Sárközi by ale uvítal odklad hlasování pléna, aby petice mohla být řádně projednána. Podotkl, že sběr podpisů trval jen týden, pocházejí zhruba z 1100 škol.

Bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
Valachová končí, straší ji kariérní řád

Problémem školství není podle autorů petice absence kariérního řádu, ale dlouhodobý nedostatek peněz. Učitelé by podle nich uvítali snížení byrokracie a zejména zvýšení platových tarifů o čtvrtinu a také růst příplatků a osobního ohodnocení. "Potom můžeme začít pracovat na kvalitním kariérním řádu. Nemělo by se na něm ale pracovat bez řadových učitelů jako doposud," tvrdí kritici nynější podoby navrhovaného systému.

Učitelský kariérní řád počítá se zařazením pedagogů do tří stupňů od začínajících přes samostatné po vynikající. Podle tohoto zařazení budou také odměňováni. Atestace pro třetí stupeň mají být spuštěny v roce 2021. Ministerstvo školství si od kariérního řádu slibuje zatraktivnění učitelské profese pro absolventy pedagogických fakult, kteří kvůli nízkým platům ve školství mnohdy odcházejí pracovat do jiných oborů.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl 21. června do úřadu nového ministra školství Stanislava Štecha.
Nový ministr Štech se zaměří na učitele a dotace

Senátoři v novele navrhli vyšší příplatky třídním a některým dalším učitelům a zrušení některých specializovaných činností. Nový ministr školství Stanislav Štech chce normu prosadit v souladu se stanoviskem předchůdkyně Kateřiny Valachové (ČSSD) ve sněmovním znění.