„Důvodem je tragická smrt bratra Jiřího, která velmi zasáhla moji rodinu. Tato bolavá událost se mimo jiné podepisuje na zdravotním stavu mých rodičů, kteří se v tuto chvíli neobejdou bez zvýšené a pravidelné péče. Oporou rovněž musím a chci být své ženě, která nedávno ukončila léčbu onkologického onemocnění," uvedl v prohlášení Krčál. Budoucí vládě popřál vše dobré a úspěch.

Sobotkovi bude chybět

Sobotka vyjádřil lítost nad tragickou smrtí Krčálova bratra. Uvedl, že rozhodnutí respektuje. „Oceňuji Petra Krčála jako jednoho z našich důležitých odborníků v sociální oblasti, ve které se nebojí i zcela nových koncepčních a odvážných řešení ani dlouhodobé tvrdé práce, ale také si ho vážím z lidské stránky jako kolegy, který mi bude v nově vznikající vládě chybět," uvedl Sobotka. Nového kandidáta na post ministra práce a sociálních věcí chce představit do konce týdne.

Sobotka původně vybíral z několika kandidátů. Mluvilo se o expremiérovi Vladimírovi Špidlovi, který ministerstvo řídil v letech 1998 až 2002. Špidla se ale nakonec stane šéfem Sobotkových poradců. Stínovým ministrem práce byl dosud Roman Sklenák, který se ale stal předsedou poslaneckého klubu a chce v této funkci zůstat. V minulosti byla stínovou ministryní jihočeská vicehejtmanka Ivana Stráská, odbornou mluvčí pro rodinu je Michaela Marksová-Tominová.

Petr Krčál* Datum a místo narození: 20. srpna 1964, Velké Meziříčí

* Vzdělání: absolvoval elektrotechnické učiliště (1982), později složil maturitu (1988); vystudoval sociální pedagogiku na zlínské Univerzitě Tomáše Bati (2007) a andragogiku na Univerzitě Jana Amose Komenského (2009)

* Současná funkce: zastupitel a radní Kraje Vysočina odpovědný za sociální oblast (od 2008); předseda krajské organizace ČSSD na Vysočině (od listopadu 2013)

* Kariéra: pracoval ve strojírně ve Žďáru nad Sázavou, v letech 1989 až 1996 vedl organizaci Mládí Vysočiny, která se věnuje aktivitám pro děti a mládež; od roku 1996 se živí v politice – byl okresním tajemníkem ČSSD (1996–1998), čtyři roky asistentem poslance ČSSD Karla Černého, působil jako tajemník a poradce na ministerstvu obrany (2003–2007) nebo krajský volební manažer ČSSD (2007–2008)

* Působení v politice: krátce před listopadem 1989 vstoupil do KSČ; od roku 1996 je členem ČSSD, působil mj. jako místopředseda jihomoravské organizace (v 90. letech) nebo šéf žďárské okresní organizace; v letech 2002 až 2010 byl zastupitelem obce Polnička, kde působil i jako radní; od roku 2008 se věnuje krajské politice

* Rodina: je ženatý, má tři děti