Návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun představil Babiš v pondělí. Pilný by rád v rozpočtu dal větší důraz na investice. "Mandatorní výdaje nám stoupají a je potřeba v tom být velmi opatrný, není možné tu ekonomiku uškrtit," řekl. Ptát se chce například u výdajů na vědu, výzkum a inovace, zda představují spotřebu, nebo investici.

Ivan Pilný.
Ivan Pilný: Kdybych řídil hospodářský výbor jako firmu, polovinu lidí vyhodím

Na ministerstvu se chce nejprve detailně seznámit s agendou, čeká ho projednávání čtyř legislativních návrhů ministerstva financí ve Sněmovně a dvou v Senátu, řekl. Operativně bude řešit rozestavěnou tureckou elektrárnu Yunus Emre, na jejíž stavbu poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB), nebo spor státu s firmou Diag Human. Pokud mu zbude čas, rád by se zaměřil na přípravu výstavby nového jaderného zdroje a připravil základ daňové reformy. "Daně se musí zjednodušit, ten systém už je neúnosný dál," uvedl.

Pilný předpokládá, že bude v kontaktu s Babišem, pokud to bude potřeba. Odmítl ale tvrzení šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, že bude na ministerstvu jen místodržícím. K personálním změnám na ministerstvu a ve Finanční správě nemá důvody, podotkl. "Není produktivní střídat klíčové lidi," řekl.

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.
Sněmovna rozházela vše, co Babiš ušetřil, říká budoucí ministr financí Pilný

Setkání se Zemanem bylo podle Pilného velmi přátelské, na řadu věcí má s prezidentem shodný názor. Mluvili o ekonomice, okrajově o státním rozpočtu, o rozdílech mezi ekology a ekoteroristy, řekl Pilný. Za krásný projekt označil Zemanem prosazovanou myšlenku kanálu Odra-Labe.

Zeman už minulý týden oznámil, že nemá námitky, aby se Pilný stal novým ministrem financí. Pilný po schůzce s prezidentem potvrdil, že bude jmenován do funkce po odvolání Babiše ve středu odpoledne. Kdy bude uveden do úřadu, zatím neví, záleží na programu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Ivan Pilný.
Sobotka souhlasí: Babiše má v čele financí nahradit Pilný, kverulant ANO

Návrh na odvolání Babiše premiér zdůvodnil podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií. Hnutí ANO jako náhradu navrhlo dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Premiér tyto návrhy odmítl. Kandidátům vyčítal přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert. Spory ve vládní koalici začaly před třemi týdny.