„Nejsme žádná kuriozita," prohlásil Bartoš i s poukazem na existenci pirátských stran ve světě. Pro letošní volby sestavili Piráti program s názvem Černé na bílém. Zatímco jiné politické strany podle Bartoše slibují "modré z nebe", "světlé zítřky" nebo vize na desetiletí dopředu, Piráti program chápou jako smlouvu s občany.

Pochod nejméně pěti tisícovek lidí na podporu legalizace konopí vyšel v sobotu 7.května po poledni z Karlova náměstí.
Piráti: Legalizace konopí by přinesla do státní kasy miliardy

Nyní jsou daně složité 

„Věci je potřeba dělat teď hned," prohlásil středočeský lídr Bartoš. Stranický program se opírá o čtyři hlavní body, jimiž jsou kontrola moci a mocných, zjednodušení státu pomocí technologií, ochrana občanů před šikanou a obrana svobody. Pražský lídr a zastupitel a Jakub Michálek představil pirátský návrh změn zdanění práce. Daně a všechny odvody by klesly podle návrhu z nynějších 48,6 procenta na 47 procent, což Michálek označil za "superrovnou daň".

„Nyní jsou daně složité kvůli tomu, ale se v nich lidé nevyznali. Jinak by zjistili, že jsou nespravedlivé," uvedl Michálek. Reforma Pirátů by podle něho přinesla zjednodušení, byla by výhodná pro 99 procent zaměstnanců a státnímu rozpočtu by ubrala řádově jednotky miliard korun.

Stojany na kola. Ilustrační foto.
Piráti navrhují víc stojanů na kola, Praha 1 to odmítá

Z možné povolební spolupárce by Piráti vyloučili nedemokratické strany

Piráti mají své zástupce v Senátu a na krajské a komunální úrovni. Ve volbách do Sněmovny dosud neuspěli. Bartoš novinářům řekl, že z možné povolební spolupráce by Piráti vyloučili nedemokratické strany, konkrétně jmenoval KSČM.

Postoj vůči hnutí ANO, které Bartoš charakterizoval jako stranu vůdcovského typu, jednoznačný není. Vyloučil ale podporu vládě, v níž by byli lidé v minulosti zapletení do korupčních afér. Povolební strategii by ale určil s konečnou platností republikový výbor Pirátů.

Pirátská strana. Ilustrační foto.
Piráty do voleb vede Bartoš, kandiduje ve Středočeském kraji