Soud podle své mluvčí Zuzany Barochové rozhodoval o podmíněném propuštění z výkonu trestu. „Žádosti bylo vyhověno, ale to neznamená, že by mu zdejší soud nějak odpustil trest. Jenom to znamená, že nemusí být ve výkonu trestu a má tam zkušební lhůtu čtyř let," řekla Barochová. Pokud by podle ní Pitr například spáchal přestupek, musel by do vězení nastoupit. „Nezbavil se trestu, ale jen způsobu výkonu trestu," zdůraznila Barochová.

„Pan Pitr si rozhodnutí soudu osobně převzal. Na místě jsme se vzdali opravných prostředků a totéž učinila i státní zástupkyně, takže rozhodnutí je pravomocné," uvedl Křivánek.

Zase bude hodný

Pitra prý uložená čtyřletá zkušební doba nijak neomezuje. „Klidně bych si vzal i osmiletou, aspoň budu hodný a dám pokoj," řekl Pitr novinářům po dnešním odchodu ze soudní síně. Kontroverzní podnikatel také uvedl, že se hodlá věnovat práci, která se aktuálně týká energetiky. Na dotaz České televize řekl, že do politiky nehodlá vstupovat a vyloučil i to, že by finančně podporoval nějakou politickou stranu.

Podmíněné propuštění se týká souhrnného čtyřletého trestu, který Pitrovi za daňové úniky z roku 1994 uložil loni v prosinci pražský vrchní soud. Pitr už v minulosti strávil za mřížemi dva a půl roku, k odpykání zbytku trestu vůbec nenastoupil.

Obžaloba tvrdila, že se Pitr se společníkem Miroslavem Provodem jako zástupci obchodní společnosti Centrum dopustili zvlášť závažného zločinu zkrácení daně pomocí fiktivních faktur na reklamní a zprostředkova­telskou činnost. Údajně tak připravili stát o 23,4 milionu ko­run.

Dlouhé stíhání

Loni také do případu zasáhla novoroční prezidentská amnestie, kvůli které již Provodovi vzhledem k příliš dlouhému stíhání nelze uložit trest. Muž však trval na projednání věci a očištění svého jména, shodně jako Pitr totiž vinu odmítá. Pitra amnestie nezahrnula, protože se v minulosti skrýval před spravedlností v zahraničí.

Vrchní soud Pitra potrestal také pětiletým zákazem působit ve statutárních orgánech firem. Podnikatel tehdy novinářům řekl, že tento trest mu příliš nevadí, protože podniká i v zahraničí, kde ho zákaz limitovat nebude. Dnes řekl, že pracuje v energetice. „Je to velká teplárna s elektrárnou, kombinovaná výroba tepla a elektřiny z hnědého uhlí," řekl. „To není jenom, že bych tam byl zaměstnanej, tu energetiku řeším a věnuji se jí většinu času," podotkl.

Pitr, který v roce 2007 utekl mimo republiku a v roce 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici, trval na tom, že v kauze daňových úniků je nevinný. Podle něj bylo pro soud těžké správně vyhodnotit někdejší situaci i proto, že daňové zákony se často měnily.