"Je to taková vize rozvoje repubkiky do roku 2035. To doufám budeme jezdit do Brna za 40 minut a cestou elektronicky vyplníme a odešleme daňové přiznání."

Čtěte také: Babiš bude kandidovat z posledního místa

Odmítl, že by za tři roky v tomto směru ve vládě nic neudělal. "Zjednodušili jsme daňový systém, přiznání je na dvou stranách, ale pochopitelně to není dost. Brání nám v tom na ministerstvu financí různé smlouvy s dodavateli IT systémů z minulosti. Chci to napravit, v září by měl být hotový nový zákon o dani z příjmu," řekl Babiš. Při uskuečňování ideje efektivního státu se chce inspirovat v zahraničí i návrzích ODS, která kdysi chtěla vládu se sedmi ministry. Šéf ANO by přivítal podobně štíhlý kabinet s jedním ministerstvem hospodářství. "Myslím, že by stačilo, kdyby v naší sněmovně sedělo 101 poslanců," uvedl dál.

Na dotaz Deníku, jak na jeho překvapivý návrh, aby viditelní členové ANO kandidovali z posledních míst, Andrej Babiš sdělil:"Byl to jen nápad, já to tak učiním a ostatní by to mohli také zkusit, ale nemusejí, záleží to na krajských organizacích. A hlavně by bylo zajímavé, kdyby to udělali pánové Sobotka nebo Kalousek, aby si otestovali svoji sílu."
Svým podnětem ovšem Babiš spolutraníky zaskočil. S nikým ho totiž nekonzultoval.

Nepřehlédněte: Babiš chce nižší daně a méně členů Parlamentu