Cílem je zlepšit finanční kondici systému zdravotního pojištění. Ministerstvo proto připravilo celkem 14 opatření. Vláda je vzala na vědomí.

"Velmi mě mrzí, že nemůžeme jako v předchozích dvou letech dál razantně zvyšovat platy, ale systém je opravdu v určitém deficitu," uvedl Heger. Podle něj je potřeba navíc "brát i ohled na okolí". Podotkl, že pracovníkům v jiných oborech veřejných služeb platy v poslední době spíš klesají.

Rychlý pozitivní dopad na systém zdravotního pojištění bude podle Hegera mít také úhradová vyhláška, kterou jeho úřad chystá. Ministr ji označil za restriktivní. Za péči prý zdravotní pojišťovny vydají nejvýš tolik, kolik vyberou na pojistném. "Nelze očekávat nárůst úhrad nebo jen omezený," uvedl Heger.

Děkujeme, odcházíme

Na zvýšení platů se loni Heger (TOP 09) dohodl s lékařskými odbory pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme, v níž dala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. Ministr pak s odboráři podepsal memorandum. V minulém roce si od března doktoři přilepšili v průměru o 5000 až 8000 korun. Průměrný příjem jim tak stoupl ze 48.000 na 60.000 korun.

Letos se měly platy zdravotníků podle dohody zvednout o deset procent. Kvůli nepříznivé ekonomické situaci to nakonec mělo od ledna být jen o 6,25 procenta. Od pololetí se pak mělo v případě zlepšení stavu přidávat ještě o 3,75 procenta. Odbory tvrdí, že všude příjmy nerostly. Příští rok se měli lékaři podle memoranda dostat na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi.