Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plýtvání je out, teď ve světě letí vaření z kostí a odřezků

Praha /RECEPT/ – Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka.

19.1.2016 5
SDÍLEJ:

Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka.Foto: ČTK/WAVEBREAK

S jídlem neumějí zacházet především bohaté státy. 
V USA se kupříkladu vyhazuje až 50 procent všech potravin a surovin, Evropané promrhají 35 procent. Takovému plýtvání se dá čelit nejen rozumným nakupováním, ale také mistrovstvím u sporáku. Myslíte-li si, že z jehněčích kostí, tvrdého pečiva či odřezků zeleniny nelze uvařit delikatesy, jimiž by číšníci rádi obsloužili i anglického krále, pak se mýlíte. Při zahájení Grand Restaurant Festivalu 
o tom řadu lidí přesvědčili šéfkuchaři Marek Šáda, Nicolas Isnard a Mahavir Kanswal, tedy Čech, Francouz a Ind, kteří umějí využít vše, co nabízí nákupní košík.

Dvanáctichodové menu, 
v němž nechyběly jelítko 
s jablečnými odkrojky, omáčka z humřích skořápek, bouillabaisse z rybích kostí nebo hrušková žemlovka 
z tvrdého pečiva, se vybranou chutí nijak nelišily od nabídek luxusních restaurací, 
v nichž všichni tři mistři kuchařského umění působí. Hostům nakonec nejvíc chutnaly pokrmy, které připravil šéfkuchař Restaurace V Zátiší Mahavir Kanswal. Předkrmy, polévky, hlavní jídlo i dezerty byly servírovány na plně recyklovatelných talířích z palmového dřeva.

Lokální suroviny

Organizátor festivalu, přední český gurmet a vydavatel výběru Grand Restaurant Pavel Maurer je zastáncem vaření z lokálních surovin i biopotravin. Je také nadšeným propagátorem Taste- Waste, tedy přípravy jídla bez plýtvání, mrhání, ztrát, odpadu. „Potraviny nemají přicházet na zmar. Proto jsme se spojili s Českým rozhlasem a jejich novým projektem Nejsem plýtvák. Pokud má kdokoliv námět, doporučení, recept či jakoukoli myšlenku podporující filozofii nemrhání, může ji zaslat nám nebo do Radiožurnálu a my se pak pokusíme z těch nejlepších receptů vydat kuchařku o neplýtvání," říká Pavel Maurer.

Nemusíte být ale zrovna gurmáni, abyste se připojili 
k lidem, kteří nechtějí zbytečně plnit popelnice potravinovými zbytky. Stačí dodržovat pár prověřených zásad: V supermarketech kupujte jen menší balení a pouze tolik čerstvého ovoce či zeleniny, kterou spotřebujete během týdne; vybírejte si restaurace, kde nabízejí menší porce vysoce kvalitního jídla, abyste vše dojedli a nic se nemuselo vyhazovat; nemrhejte částmi surovin, které naši šetrní předkové dokázali dále využívat.

„Na našich food festivalech vždy prosazujeme myšlenku zařazení lokálních a sezonních surovin do portfolia restaurací i producentů potravin. Podporujeme malé a potřebné skupiny lidí, kteří stejně jako my prosazují rozvoj gastronomie ohleduplné k naší planetě, ale nemají dostatek finančních prostředků a stabilní zázemí," dodává Pavel Maurer, kterého obzvlášť těší, že mezi nejkvalitnější restaurace se čím dál častěji zařazují mimopražské podniky, v letošní desítce těch nejlepších dokonce převažovaly.

Současně probíhající festival kulinářského umění (končí 29. února) nabízí gastronautům několik restaurací, které se řídí právě doporučeními Taste-Waste. Zároveň nabízí i nahlédnutí do cizokrajných kuchyní. V sobotu se tak mohli seznámit s ukázkou čajového obřadu v podání Darji Kawasumi, majitelky restaurace Miyabi a poslechnout si japonskou flétnu šakuhači, na niž zahrál Vlastislav Matoušek. Populární jsou i Mňam busy a Mňam procházky, během nichž se lidé nejen dobře najedí, ale také se dozvědí mnoho zajímavého 
z naší a světové historie.

Pavel a Monika Maurerovi dlouhodobě spolupracují i s majitelem restaurací Zátiší Group Sanjivem Surim, jenž je štědrým mecenášem mnoha charitativních projektů. Jeho šéfkuchaři mají v zásobě desítky skvělých receptů. Suri přidává jeden, který pochází z výzkumu Harvardovy univerzity a díky němuž se má zvýšit každodenní pocit štěstí. Tady je:

1. Buďme každý den vděční za tři věci ve svém životě.

2. Provozujme 10-15 minut fyzickou aktivitu.

3. Minimálně dvě až pět minut meditujme. 


4. Napišme někomu něco pozitivního.

5. Začněme si zapisovat, co nejpozitivnějšího se nám za posledních 24 hodin stalo.

Rybí vývar z lososových kostí podle Nicolase Isnarda.

Autor: Kateřina Perknerová

19.1.2016 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

USA zažily poprvé od roku 1918 úplné zatmění Slunce napříč celým územím.
AKTUALIZOVÁNO
1 23

VIDEO: Nad USA bylo po 99 letech vidět úplné zatmění Slunce

Ilustrační foto.
8

Vláda jednala s odbory o platech. Učitelům by mohly růst víc než ostatním

Teror v Barceloně: Otec chránil syna vlastním tělem. Chlapec přežil, on zemřel

Životní příběhy, jak je posbírala ve stručnosti britská BBC, ukazují, že za krví na La Rambla nebyly bezejmenné davy turistů nebo domácích obyvatel města. Ale konkrétní lidé se svými radostmi, starostmi a teď už i věčným spánkem.

K bazénu v Chomutově přišly oblečené muslimky. Plavce to rozhořčilo

/ANKETA/ Ženy neměly burkiny, což jsou speciální plavky, ale dlouhé černé hábity.

AKTUALIZUJEME

Policie zastřelila hledaného teroristu z Barcelony. Měl na sobě atrapu výbušnin

Španělští policisté oznámili, že dopadli nebezpečného pachatele, který měl na těle sebevražedný pás. Policie potvrdila, že se jedná o hledaného 22letého Maročana Younese Abouyaaquouba. Ten minulý týden vjel dodávkou v Barceloně do davu, celkem připravil o život patnáct lidí.

Česko pošle do Srbska a Jordánska 42 milionů, kvůli migraci

Česko podpoří 42 miliony korun Jordánsko a Srbsko v rámci programu na pomoc uprchlíkům a zemím čelícím migračním tlakům. Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě uvedlo, že jeho návrh dnes schválila vláda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení