VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plýtvání je out, teď ve světě letí vaření z kostí a odřezků

Praha /RECEPT/ – Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka.

19.1.2016 5
SDÍLEJ:

Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka.Foto: ČTK/WAVEBREAK

S jídlem neumějí zacházet především bohaté státy. 
V USA se kupříkladu vyhazuje až 50 procent všech potravin a surovin, Evropané promrhají 35 procent. Takovému plýtvání se dá čelit nejen rozumným nakupováním, ale také mistrovstvím u sporáku. Myslíte-li si, že z jehněčích kostí, tvrdého pečiva či odřezků zeleniny nelze uvařit delikatesy, jimiž by číšníci rádi obsloužili i anglického krále, pak se mýlíte. Při zahájení Grand Restaurant Festivalu 
o tom řadu lidí přesvědčili šéfkuchaři Marek Šáda, Nicolas Isnard a Mahavir Kanswal, tedy Čech, Francouz a Ind, kteří umějí využít vše, co nabízí nákupní košík.

Dvanáctichodové menu, 
v němž nechyběly jelítko 
s jablečnými odkrojky, omáčka z humřích skořápek, bouillabaisse z rybích kostí nebo hrušková žemlovka 
z tvrdého pečiva, se vybranou chutí nijak nelišily od nabídek luxusních restaurací, 
v nichž všichni tři mistři kuchařského umění působí. Hostům nakonec nejvíc chutnaly pokrmy, které připravil šéfkuchař Restaurace V Zátiší Mahavir Kanswal. Předkrmy, polévky, hlavní jídlo i dezerty byly servírovány na plně recyklovatelných talířích z palmového dřeva.

Lokální suroviny

Organizátor festivalu, přední český gurmet a vydavatel výběru Grand Restaurant Pavel Maurer je zastáncem vaření z lokálních surovin i biopotravin. Je také nadšeným propagátorem Taste- Waste, tedy přípravy jídla bez plýtvání, mrhání, ztrát, odpadu. „Potraviny nemají přicházet na zmar. Proto jsme se spojili s Českým rozhlasem a jejich novým projektem Nejsem plýtvák. Pokud má kdokoliv námět, doporučení, recept či jakoukoli myšlenku podporující filozofii nemrhání, může ji zaslat nám nebo do Radiožurnálu a my se pak pokusíme z těch nejlepších receptů vydat kuchařku o neplýtvání," říká Pavel Maurer.

Nemusíte být ale zrovna gurmáni, abyste se připojili 
k lidem, kteří nechtějí zbytečně plnit popelnice potravinovými zbytky. Stačí dodržovat pár prověřených zásad: V supermarketech kupujte jen menší balení a pouze tolik čerstvého ovoce či zeleniny, kterou spotřebujete během týdne; vybírejte si restaurace, kde nabízejí menší porce vysoce kvalitního jídla, abyste vše dojedli a nic se nemuselo vyhazovat; nemrhejte částmi surovin, které naši šetrní předkové dokázali dále využívat.

„Na našich food festivalech vždy prosazujeme myšlenku zařazení lokálních a sezonních surovin do portfolia restaurací i producentů potravin. Podporujeme malé a potřebné skupiny lidí, kteří stejně jako my prosazují rozvoj gastronomie ohleduplné k naší planetě, ale nemají dostatek finančních prostředků a stabilní zázemí," dodává Pavel Maurer, kterého obzvlášť těší, že mezi nejkvalitnější restaurace se čím dál častěji zařazují mimopražské podniky, v letošní desítce těch nejlepších dokonce převažovaly.

Současně probíhající festival kulinářského umění (končí 29. února) nabízí gastronautům několik restaurací, které se řídí právě doporučeními Taste-Waste. Zároveň nabízí i nahlédnutí do cizokrajných kuchyní. V sobotu se tak mohli seznámit s ukázkou čajového obřadu v podání Darji Kawasumi, majitelky restaurace Miyabi a poslechnout si japonskou flétnu šakuhači, na niž zahrál Vlastislav Matoušek. Populární jsou i Mňam busy a Mňam procházky, během nichž se lidé nejen dobře najedí, ale také se dozvědí mnoho zajímavého 
z naší a světové historie.

Pavel a Monika Maurerovi dlouhodobě spolupracují i s majitelem restaurací Zátiší Group Sanjivem Surim, jenž je štědrým mecenášem mnoha charitativních projektů. Jeho šéfkuchaři mají v zásobě desítky skvělých receptů. Suri přidává jeden, který pochází z výzkumu Harvardovy univerzity a díky němuž se má zvýšit každodenní pocit štěstí. Tady je:

1. Buďme každý den vděční za tři věci ve svém životě.

2. Provozujme 10-15 minut fyzickou aktivitu.

3. Minimálně dvě až pět minut meditujme. 


4. Napišme někomu něco pozitivního.

5. Začněme si zapisovat, co nejpozitivnějšího se nám za posledních 24 hodin stalo.

Rybí vývar z lososových kostí podle Nicolase Isnarda.

Autor: Kateřina Perknerová

19.1.2016 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
2

Ve škole v Německu zasahují speciální jednotky, zřejmě kvůli střelci

Ilustrační foto

Ředitelka školy: Znevažovali mou práci, ponižovali a uráželi mě

AUTOMIX.CZ

Škoda ukázala omlazený Rapid. Má novou příď a litrový tříválec

Škoda ještě před výstavní premiérou, k níž dojde na ženevském autosalonu, odhalila podobu modernizovaného Rapidu - a to včetně verze Spaceback. Největší novinku představuje přeplňovaný litrový tříválec.

Policie v Porsche. Muži zákona jezdí zabavenými auty

Když z luxusního auta s tmavými skly vyběhne muž se zbraní v ruce, nemusí to být gangster. S podobnými vozy jezdí i policisté.

ČSSD chce radikálně měnit daňový systém. Návrh sbližuje Babiše s Fialou

Sociální demokraté razantně vykročili za levicovým voličem. Slova Bohuslava Sobotky o vyhaslosti bohumínského usnesení, jež ČSSD zapovídá spolupráci s komunisty, byla jen rétorickým cvičením proti tomu, s čím přicházejí nyní.

Školy zakazují žákům mobily, hrozí i dvojka z chování

O tom, zda vůbec mobilní telefony patří dětem do ruky a od kolika let, se zabýval průzkum Deníku v minulém roce. Z něj vyšlo najevo, že rodiče většinou pořizují dítěti mobilní telefon v momentě, kdy začne chodit do školy bez jejich doprovodu. Naskýtá se však otázka, zda mobil patří do školy a jakým způsobem omezit jeho používání při vyučovacích hodinách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies