Sobota tak bude v Lázních Bohdanči patřit československému odboji za 2. světové války. Rota Nazdar, Československá obec legionářská a Rybniční hospodářství přípomenou působení výsadku Silver A, pro kterou s pomocí radioamatérů sestavili repliku anglické radiosoupravy, pomocí níž z Bohdanče vysílal radiotelegrafista Jiří Potůček.

„Léta nás lákalo vyzkoušet si, jak zní dobové vysílání v éteru. S Václavem Bustou z Hradce Králové stavíme naprosto přesnou repliku radiostanice Libuše, ke které se nám podařilo sehnat řadu originálních válečných dílů," řekl Vilém Fencl, prezident spolku Rota Nazdar.

Čtěte také: Hrad Bouzov zůstává státu, Německý řád s odvoláním neuspěl

„Během bádání se nám podařilo i několik dílčích historických objevů. Libuše je například v literatuře často označována jako radiosouprava Mk. III, my ale dnes víme, že se jednalo o stanici verze Mk. VI C," dodal Vilém Fencl.

Rota Nazdar v Bohdanči předvede dobové vysílání i sestavu radiostanic, kterou pro komunikaci s protektorátem používala Vojenská radiová ústředna v Londýně, díky níž měli českoslovenští zpravodajci pro své spojence neocenitelné informace. To vše z domu čp. 148, ze kterého parašutista Jiří Potůček mezi 20. březnem a 4. dubnem 1942 opravdu vysílal.

Replika původní stanice se do éteru poprvé ozve již v sobotu nad ránem, tedy v čase, kdy za války tajné relace probíhaly. V Bohdanči čeká i doprovodný program. Rota Nazdar spolu s nadklubovým sdružením Benešovi muži postaví dobový tábor Československé samostatné brigády ve Velké Británii a veřejnosti předvede výcvik parašutistů.

Přečtěte si: Marksová: Opatření vůči řidičům hraničí se šikanou. Oplatíme stejnou mincí

Připravena je řada dobových artefaktů a techniky i komentované ukázky. „Důležitou součástí programu je i vysílání radioamatérů a navazování spojení s celým světem. Pro naši akci máme mimořádnou volací značku „OL SILVER A 75", která bude v platnosti od 1. do 14. dubna a očekáváme o ni velký zájem. Sami jsme zvědaví, z jakých koutů planety se volání naší Libuše podaří zachytit a kdo se s námi bude chtít spojit," řekl Fencl.