A bylo se na co dívat. Po řece, kalné z pátečních prudkých dešťů, postupně připlouvali třeba Vikingové, králíci v klobouku, nádherný žlutočervený kočár,Mach a Šebestová se psem Jonatánem a nezbytným sluchátkem na palubě nebo báječná rodinka havranů. Svoje plavidlo postavili i letos autoři nejzajímavějšch a precizních plavidel z loňských ročníků – po historickém trolejbusu a parním válci letos vyjeli s nádhernou parní lokomotivou. „Naše neckyáda se jela letos už po jedenácté, byli jsme první s netradičními plavidly v Plzni,“ poznamenal hrdě starosta Křimic Petr Otásek.

Nadšení neskrývaly hlavně děti. Vidím pádlo! Už jedou!! volal z mostu asi pětiletý Roman, který vyhlížel tatínka, jednoho z účastníků zábavné plavby. „Je Obelix,“ hlásil hrdě. „Jo. A je tam také Notorix a další,“ poznamenala k tomu jeho maminka. Malý Roman se prý už příště možná vydá také na plavbu. „Nebo radši, až budu velkej,“ zamyslel se.

Velkou pozornost i potlesk v cíli sklidila havraní rodinka. Kostýmy si vytvořili z pravého peří. „Babička obětovala peřinu. Trička jsme polepili obousrannou náplastí a na tu pak naplácali obarvené peří,“ vysvětlila havranice Eva, která jela se svým přítelem Romanem převlečeným rovněž za havrana. Mládě jim dělal pětiletý synovec David Havlíček, který se v kostýmu na lodi odvážně rozkročil a z vody neohroženě mával. „Nebál jsem se. Cestou jsme potkali pár Vikingů. A všichni fanoušci mě měli za toho havrana rádi,“ smál se David v cíli.

Za Macha se neváhal převléknout někdejsí starosta Malesic Jiří Vaňourek, Šebestovou mu dělala jeho sympatická manželka. U chlupatého plyšového psa na palubě měli raději nápis Jonatán. Ale zbytečně. Každý z mávajících lidí na mostě to bezpečně poznal sám.

Některá křimická plavidla se stejně jako v minulých ročnících objeví i na plzeňské netradiční plavbě po Radbuze.