Kormoráni se k řekám přesunuli poté, co zamrzly rybníky. „Takže potravu začali hledat v řekách. I na nich se už ale většinou vytvořil led. Takže musejí hledat místa, kde ještě vodní hladina nezamrzla. Jedním z nich je právě i soutok Ostravice s Lučinou pod Slezskoostravským hradem," řekl Přemysl Jaroň. Řeka ve zmíněném úseku nezamrzá, protože jen několik stovek metrů nad ním se do Ostravice vypouštějí teplé podzemní vody čerpané z bývalých šachet ostravské části černouhelného revíru.

Čtěte také: Kormorány už mohou legálně střílet. Hejno napáchá škodu až 20 tisíc

STOVKY KORMORÁNŮ

„Když přišla první letošní vlna silných mrazů, slétly se k tomuto místu ve zmíněném úseku Ostravice stovky kormoránů a nastala jatka. Nepřeháním, když řeknu, že v té době tekla Ostravicí doslova krvavá voda. Kormoráni jsou velmi zdatní lovci. A když rybu neuloví, tak ji ostrým zobákem poraní," vysvětlil Přemysl Jaroň s tím, že obětmi ptáků byli jelec tloušť, parma obecná a plotice.

„Kormorán za den spořádá půl kila až kilogram ryb. Když si uvědomíme, že v hejnech byly stovky ptáků, tak je zřejmé, že způsobené škody budou obrovské," dodal jednatel rybářského svazu. I když kormorán už v současnosti nepatří mezi zvláště chráněné živočichy, jeho případný odstřel ve městech ani zalidněných místech možný není. „Pokud v neobydlených místech dostanou myslivci povolení k odstřelu, ani pak nejde o žádné masové vybíjení. Jde třeba o tři kusy z hejna nebo podobně," vysvětlil Přemysl Jaroň.

VYDRY

Jak dodal, kromě kormoránů se stále častěji v posledních letech i v obydlených oblastech stávají predátory ryb vydry.

„Pro rybáře zmíněná situace znamená velký problém. Ze zákona máme povinnost toky zarybňovat. Máme určeno, kolik a jakých druhů ryb máme vysadit. Už teď je ale zřejmé, že po letošní zimě bude Ostravice určitě na ryby výrazně chudší," dodal Přemysl Jaroň.

Čtěte také: V revíru mělnických rybářů hodují hejna kormoránů

K TÉMATU

Úhyn ryb prověřovala před několika dny i havarijní služba Povodí Odry. „V řece Ostravici se objevily zbytky zdevastovaných ryb asi ve dvoukilometrovém úseku pod lávkou v Komenského sadech v Ostravě a dále po proudu k soutoku s řekou Odrou. Jak bylo zjištěno, tyto ryby byly napadeny kormorány," dodala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.