VYBERTE SI REGION

Pod Hradem se bude podesáté jíst, pít. I šetřit

Praha – Zelený trávník v dohledu Pražského hradu, dobré jídlo, pití a také spousta podnětů k zamyšlení a následování, to je květnový Prague Food Festival. Letos se jeho jubilejní 10. ročník bude konat během posledního květnového víkendu. „Samozřejmě chceme návštěvníkům z celé republiky nabídnout ochutnávky toho nejlepšího, co se 
u nás vaří, ale už tradičně je naším cílem přijít i s něčím navíc," říká zakladatel festival Pavel Maurer.

14.4.2016 10
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Šťastný Dimír

Stejně jako zimní část gurmánské přehlídky i ta jarní představí kuchařské nápady, jak využít do poslední kosti, šlupky či odřezku suroviny, 
z nichž se jídlo připravuje. Tentokrát ale Monika a Pavel Maurerovi do Královských zahrad pozvali i další šikovné lidi, kteří se řídí heslem Taste Waste, čili zamezte plýtvání, na němž postavili svůj byznys. Firma Kokoza ukáže, jak se dá chytře kompostovat na sídlištních balkonech. Petr Hanzel představí projekt Bez obalu, který spočívá v jakémsi návratu do Nerudových časů, kdy v koloniálu zákazníkům odsypávali čočku, hrách nebo sůl z velkých skleněných či keramických dóz do papírových kornoutů. Hanzel tuto ideu vylepšil tím, že obnovitelný obal si doma schováte a když surovinu spotřebujete, 
v obchodě vám novou várku doplní do něj.

K vidění a osahání bude též nádobí z omyvatelného papíry a přírodní koše, Sklo Srna zase předvede, jak se prázdná lahev nebo stará sklenice mohou proměnit v originální artefakty. A že se dá s nápadem a půvabem využít také staré oblečení, předvedou při slavnostním otevření festivalu známé osobnosti, jež obléknou žáci Česlava Jaroše z Vyšší odborné školy oděvního návrhářství. Budou mezi nimi třeba herečky Zlata Adamovská nebo Jitka Čvančarová.

Tři květnové dny však budou pochopitelně hlavně plné pochoutek. Své špičkové kreace nabídne dvacet restaurací 
z Maurerova výběru Grand Restaurant. Těšit se můžete na teplé i studené provedení francouzské pochoutky Foie gras. Ochutnat budete moci husí játra s jablky a cibulkou, ale také zmrzlinu Foie gras.

Festival si též připomene 700. výročí narození Karla IV. Národní tým kuchařů a cukrářů připraví tříchodové menu, s nímž bude v říjnu soutěžit na kuchařské olympiádě v Erfurtu. Inspirovali se gastronomií 14. století, kdy nejslavnější český panovník žil, zakládal univerzitu a položil základy současné Prahy.

Autor: Kateřina Perknerová

14.4.2016 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies