VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pod Hradem se bude podesáté jíst, pít. I šetřit

Praha – Zelený trávník v dohledu Pražského hradu, dobré jídlo, pití a také spousta podnětů k zamyšlení a následování, to je květnový Prague Food Festival. Letos se jeho jubilejní 10. ročník bude konat během posledního květnového víkendu. „Samozřejmě chceme návštěvníkům z celé republiky nabídnout ochutnávky toho nejlepšího, co se 
u nás vaří, ale už tradičně je naším cílem přijít i s něčím navíc," říká zakladatel festival Pavel Maurer.

14.4.2016 10
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Šťastný Dimír

Stejně jako zimní část gurmánské přehlídky i ta jarní představí kuchařské nápady, jak využít do poslední kosti, šlupky či odřezku suroviny, 
z nichž se jídlo připravuje. Tentokrát ale Monika a Pavel Maurerovi do Královských zahrad pozvali i další šikovné lidi, kteří se řídí heslem Taste Waste, čili zamezte plýtvání, na němž postavili svůj byznys. Firma Kokoza ukáže, jak se dá chytře kompostovat na sídlištních balkonech. Petr Hanzel představí projekt Bez obalu, který spočívá v jakémsi návratu do Nerudových časů, kdy v koloniálu zákazníkům odsypávali čočku, hrách nebo sůl z velkých skleněných či keramických dóz do papírových kornoutů. Hanzel tuto ideu vylepšil tím, že obnovitelný obal si doma schováte a když surovinu spotřebujete, 
v obchodě vám novou várku doplní do něj.

K vidění a osahání bude též nádobí z omyvatelného papíry a přírodní koše, Sklo Srna zase předvede, jak se prázdná lahev nebo stará sklenice mohou proměnit v originální artefakty. A že se dá s nápadem a půvabem využít také staré oblečení, předvedou při slavnostním otevření festivalu známé osobnosti, jež obléknou žáci Česlava Jaroše z Vyšší odborné školy oděvního návrhářství. Budou mezi nimi třeba herečky Zlata Adamovská nebo Jitka Čvančarová.

Tři květnové dny však budou pochopitelně hlavně plné pochoutek. Své špičkové kreace nabídne dvacet restaurací 
z Maurerova výběru Grand Restaurant. Těšit se můžete na teplé i studené provedení francouzské pochoutky Foie gras. Ochutnat budete moci husí játra s jablky a cibulkou, ale také zmrzlinu Foie gras.

Festival si též připomene 700. výročí narození Karla IV. Národní tým kuchařů a cukrářů připraví tříchodové menu, s nímž bude v říjnu soutěžit na kuchařské olympiádě v Erfurtu. Inspirovali se gastronomií 14. století, kdy nejslavnější český panovník žil, zakládal univerzitu a položil základy současné Prahy.

Autor: Kateřina Perknerová

14.4.2016 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
6 4

Návrh ČSSD by více zdanil lékaře, kterým vláda přidala

Ilustrační foto.
5

Státní zástupci prověří zakázku na software EET

FOTO: Kostel se proměnil v ruinu

Na špatný stav evangelického kostela v Rudníku upozornil při návštěvě obce prezident Miloš Zeman. Měl pravdu. Stav kostela je otřesný. Co s ním?

AKTUALIZOVÁNO

Odsoudili ho za střelbu na exekutory, teď zřejmě spáchal sebevraždu

Svědky otřesné události museli být obyvatelé sídliště v Napajedlích na Zlínsku. Na balkonovém zábradlí bytového domu tam stál v sedmém patře muž. V tričku a trenýrkách, přešlapoval po něm po špičkách a k tomu občas naklonil hlavu k policejnímu vyjednavači, který se jej snažil přesvědčit, aby svůj záměr skočit z výšky dvaceti metrů na betonový chodník neuskutečnil.

Jurečka podle Kalouska zákon o registru smluv vykastroval

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka s podporou komunistů, ČSSD a ODS dnes podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska zákon o registru smluv "zručně vykastroval". Zákon, který byl nejúčinnějším protikorupčním opatřením, je nyní cela zbytečný, řekl Kalousek novinářům.

Od začátku roku odklízeli strážníci tisíc mrtvých ptáků

Mnohem dramatičtěji, než by kdo tušil, zřejmě řádí ptačí chřipka ve volné přírodě. Nasvědčují tomu alespoň poznatky pražských strážníků, jejichž odchytová služba mimo jiné zajišťuje i odvoz kadaverů. Tedy těl uhynulých zvířat. A pokud jde o ptáky, od počátku ledna, kdy se ptačí chřipka objevila, zaznamenává dramatický nárůst. Ve srovnání s loňskem je rozdíl ve stovkách procent, řekl ve středu Deníku ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster. „Od začátku roku jsme už odváželi tisícovku mrtvých ptáků, přičemž asi u pěti stovek kusů šlo o labutě; následují volavky," konstatoval.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies