S odvoláním na německou policii uvedl list Berliner Morgenpost, že v neděli našli kolemjdoucí ve zřícenině kostela nedaleko ústředního berlínského náměstí Alexanderplatz tělo dvaadvacetiletého muže z Izraele. Utrpěl vážná zranění hlavy a podle policie zemřel asi v sobotu večer na stejném místě, kde se našlo tělo. Německá policie poté vydala evropský zatykač, na základě kterého zadržela podezřelého v pátek česká policie.

Detektivové z odboru cíleného pátrání české kriminálky podle Schöna rychle zjistili, že podezřelý je v Ústí nad Labem. "V pátek večer zásahová jednotka Ústeckého kraje provedla v jednom z ústeckých bytů samotné zadržení cizince," sdělil. Při zákroku nebyl nikdo zraněn.

Evropský zatykač předání usnadní

Do Německa bude podle Schöna muž předán v nejbližší době. "Při zadržení na základě evropského zatykače je předání rychlé a snadné," řekl ČTK. Formality budou vyřízeny pravděpodobně v řádu týdnů. "Může to být ale třeba i za týden," dodal mluvčí policie.

Německá média už dříve informovala o tom, že Izraelec před smrtí žádal berlínské velvyslanectví své země o pomoc s návratem do vlasti. Minulý pátek prý kontaktoval ambasádu s žádostí o peníze na nákup letenky. O jídlo a přístřeší podle médií prosil tentýž den i místní židovskou obec, na smluvenou večeři ale už nedorazil.