Babiš podle něj bude dál ministerstvo řídit, i když ho ve funkci nahradí dosavadní předseda hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný (ANO). Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že Babiš víc namluvil než udělal a zavedl praktiky neslučitelné s principy demokracie.

Premiér Bohuslav Sobotka poskytl 2. května v Praze rozhovor Deníku.
Sobotka čeká od Pilného navýšení důchodů i nemocenské

"Nezmění se vůbec nic, Andrej Babiš dál bude řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské ulice, ale z Agrofertu. Pan premiér (Bohuslav Sobotka) dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry. Skutečnou změnu mohou přinést pouze volby," řekl dnes Kalousek novinářům.

Jmenováním Pilného podle něj skončí ústavní krize, protože prezident Miloš Zeman učiní rozhodnutí, jehož oddalování ji způsobovalo. Vládní krize ale podle něj "skončila tam, kde začala, nezmění se vůbec nic".

Fiala v tiskové zprávě uvedl, že Babiš odchází pozdě a za skandálních okolností. Dosavadní ministr podle něj přeháněl svoje zásluhy, zatajoval selhání a nemluvil pravdu o svých praktikách. "Zanechává po sobě návrh deficitního rozpočtu, přitom sám osobně sliboval rozpočet vyrovnaný," řekl Fiala.

Ivan Pilný.
Pilný: Návrh rozpočtu je rozumný, změny neplánuji

Babiš se podle šéfa ODS také zpronevěřil svým slibům, že zlepší podnikatelské prostředí pro malé a střední podnikatele. "Místo toho na ně uvalil kontroly, hlášení a EET, jež se pro řadu z nich staly likvidační," řekl. Babišovy politické praktiky jsou podle něj navíc neslučitelné s demokratickými principy.

Zeman odvolá vicepremiéra a ministra financí z vlády odpoledne. Na pozici místopředsedy vlády Babiše nahradí příští týden ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO). Odvolat Babiše z vlády navrhl Zemanovi premiér před téměř třemi týdny. Zdůvodnil to podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií.

Andrej Babiš
Sněmovna zřídí komisi k únikům policejních spisů, míří na Babiše