To by podle pozorovatelů mohlo zpozdit začátek procesu vystoupení z evropského bloku. Verdikt ale nezvrátí výsledek červnového referenda, ve kterém se pro takzvaný brexit rozhodli britští voliči.

Čtěte také: Mayová bude jednat s Trumpem. Chce hájit dohodu s Íránem

Britští poslanci tak podle deníku The Guardian začnou v příštích dnech projednávat zákon, který vládě umožní zahájit s Bruselem rozhovory o odchodu.

Očekává se, že parlament bude výsledek lidového hlasování respektovat. Labouristická opozice ale už dříve uvedla, že bude usilovat o to, aby poslanci měli šanci brexitové vyjednávání ovlivnit.

Přečtěte si: Brexit může krátce mírně omezit růst Česka, výrazný dopad se nečeká

Verdikt soudu začátek brexitu asi neoddálí, soudí Zaorálek
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) soudí, že proces vystoupení Velké Británie z Evropské unie začne navzdory rozhodnutí tamního nejvyššího soudu v březnu, jak plánuje britská vláda. Soud dnes rozhodl, že kabinet premiérky Theresy Mayové musí mít k zahájení odchodu souhlas britského parlamentu.

"Britové to zřejmě stihnou," řekl Zaorálek poslancům ze zahraničního výboru. Parlament podle něho proces nezdrží. Ze strany evropského bloku by podle něho mělo dát "první vodítka" pro vyjednávání zasedání Evropské rady začátkem května.

Pro vystoupení z Evropské unie se Britové vyslovili v červnovém referendu. Obecně se očekává to, že parlament bude výsledek lidového hlasování respektovat. Rovněž Zaorálek se domnívá, že parlament proti výsledku referenda nepůjde.

Český ministr zahraničí ale také upozornil na to, že dojednávání dohody o vystoupení Británie z EU potrvá očekávané dva roky, druhou záležitostí ale bude nová smlouva o vztazích Británie a evropského bloku. "Je nemožné v období dvou let připravit dohodu o nových vztazích. Bude to nesmírně těžké," uvedl Zaorálek. Mluví se v tomto směru o třech až pěti letech přechodného období.