Podmáslí byla dříve průzračná tekutina, víceméně bez chuti a bez zápachu. Kam se podělo toto „pravé" podmáslí? Za změnou stojí jiné výrobní postupy i změna v chuti spotřebitele.
Podmáslí Jedná se o mléčný výrobek. Ten vzniká při ztloukání másla. Jde o skoro čirou tekutinu, která nemá příliš výraznou chuť ani vůni. Pro své vlastnosti se často používá v kosmetice. Má malý obsah tuku, takže je vhodné při nejrůznějších dietách. Podmáslí má vysoký obsah vápníku. Navíc je v něm i více lecitinu, který je potřebný pro lepší činnost mozku.
Čtěte také: Kdo dohlédne na lidi kouřící před hospodou? To ukáže praxe
"Podmáslí je vedlejším produktem při výrobě másla. Nikoliv syrovátka, jak je často uváděno v nejrůznějších článcích, ta totiž vzniká při výrobě sýru, či tvarohu," řekl Jiří Ostrčil, mlékárenský technolog.
Kam se tedy podělo podmáslí? Jak vzniká dneska?
Poloprodukt, který odchází při výrobě másla, nazýváme podmáslí. V Česku se dělá máslo pouze se sladké smetany, výsledný poloprodukt je tedy sladký. „Proto, aby se z něho vyrobil nápoj, který prodáváme, se musí zakysat," řekl předseda Mlékárenského svazu Jiří Kopáček. Výrobek se tedy již neoznačuje jako podmáslí, ale jako kysané podmáslí. Výrobců kysaného podmáslí je mnoho. „Dále můžeme mít také šlehané podmáslí. Kdy se výrobek po fermentaci zamíchá, takzvaně rozšlehá," pokračoval Kopáček. Nejběžnější kysané podmáslí vyrábí řada mlékáren, které dělají máslo. Například Kunín, mlékárna Jihlava nebo Valašské Meziříčí.
Máslo se dnes dělá pouze ze sladké smetany, protože tak lidem více chutná. Jedná se tedy o vývoj. Ten přichází i díky používané strojní technologii. Méně známé je čajové máslo, to chutná jako kdysi dávno vyráběně máslo ze zakysané smetany, ovšem jeho výroba má odlišný postup oproti dřívějšku. „Do výsledného produktu se zahněte smetanový zákys. Chutná to stejně," uvedl Kopáček. „Podmáslí, tedy poloprodukt, který odchází při výrobě másla, je neupravené z pohledu tučnosti. Výrobky, které se prodávají na trhu musí být do obsahu tuku standardizovány," dodal Kopáček.
Podmáslí, jaké bývalo dříve, můžeme sehnat kupříkladu na farmářských trzích. Podle Kopáčka ve vyhlášce pro mléko a mléčné výrobky najdeme pouze produkt kysané podmáslí.
Nepřehlédněte: Učitelé: Zákaz prodeje nezdravého jídla stravovací návyky nezmění