Přitom vánoční prázdniny jsou pro zimní střediska z hlediska návštěvnosti velmi významné, přinášejí pětinu až třetinu celkových tržeb sezony a výpadek se už později nepodaří dohnat.

V Královéhradeckém kraji se v současné době lyžuje jen na části sjezdovek v největších střediscích Krkonoš a Orlických hor. Nejvíce sjezdovek a přepravních zařízení má zatím v provozu krkonošský SkiResort Černá hora – Pec pod Sněžkou, kde je otevřeno asi osm kilometrů sjezdovek, tři lanovky a tři vleky. Špindlerovský skiareál v pátek spustí lanovky Hromovka a Pláně a s nimi otevře sjezdovku Nová Hromovka a modrou sjezdovku z Plání. O víkendu bude v provozu i skiareál na hřebenech Krkonoš v Malé Úpě.

V Orlických horách je od středy v provozu středisko Říčky. V sousedním Deštném zatím sezona nezačne. O víkendu bude v Libereckém kraji v provozu jen Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. Další střediska čekají na ochlazení.

Alternativní programy

Bez sněhu je i Lipno nad Vltavou. Pro turisty proto areál vymýšlí alternativní program a bez lyží zahájí v pondělí zimní sezonu. Pro děti budou připraveny kreativní dílny, výuka plavání, bruslení, výlety, opékání špekáčků a diskotéky. Otevřená bude i půjčovna koloběžek, kol a in-line bruslí.

Na Zadově chtějí zahájit sezonu na Štědrý den. V provozu bude lanová dráha, návštěvníci si mohou udělat výlet na rozhlednu a v provozu snad bude aspoň dětská sjezdovka. Podobné je to na Kvildě, kde sezonu zahájí 25. prosince. Lyžovat se dá zatím jen na Hochfichtu na česko-rakouských hranicích.

Rovněž sezona ve střediscích v Pardubickém kraji začne nejdříve po Štědrém dnu. Tak špatný začátek zimy vlekaři nepamatují. Lyžování na Dolní Moravě zahájí 26. prosince, co nejdříve po Štědrém dnu se bude snažit otevřít sjezdovky i areál v Červené Vodě a Čenkovicích.

V Jeseníkách bude v provozu středisko v Branné, které vleky tradičně pustilo první. I tam však stále bojují s nástrahami počasí. Lyžovat se má o víkendu také na Červenohorském sedle. S lyžemi už budou moci vyrazit lidé také do areálu Kopřivná v Malé Morávce.

Na jižní Moravě se lyžuje jen v Němčičkách na Břeclavsku na umělohmotném povrchu. Ve Zlínském kraji se o vánočních svátcích asi nebude lyžovat, i tam by potřebovaly pár mrazivých nocí.

Z lyžařských středisek v Karlovarském kraji je kvůli nepřízni počasí otevřen pouze areál na Klínovci. V provozu tam je 1400 metrů dlouhá sjezdovka Dámská se stejnojmennou lanovkou. V Plzeňském kraji není v provozu žádný lyžařský areál. Beze sněhu je i areál na německém Velkém Javoru. Také na sjezdovkách Vysočiny se většinou ještě zelená tráva a podle předpovědi nemohou lyžaři v nejbližších době čekat změnu k lepšímu. I středočeské lyžařské areály zůstanou o Vánocích zřejmě zavřené, zasněžovat se tam nedá. Ani v Ústeckém kraji nesněží a vysoké teploty znemožňují provozovatelům zasněžovat.