„Paní, nepřispěla byste na sbírku hluchoněmých,“ obrátil se snědý muž na čtyřiapadesátiletou Renátu Šimůnkovou před obchodním domem v Berouně prostřednictvím letáku. Posunky jí ukázal, že nemůže mluvit. Když chtěla vidět jeho občanský průkaz, hluchoněmý muž zmizel.

„Pochopila jsem hned, že se jedná o podvodníka. Neměl žádnou kasičku, jen nějaký prapodivný papír, kterým mi mával před očima. Z ruky ho ale dát nechtěl. Přestože mi ukazoval, že neslyší a neumí mluvit, jak jsem řekla, aby mi ukázal nějaký doklad, v tu chvíli se otočil a odešel,“ uvedla žena.

Petra Ryšavá tak pohotová nebyla a dvěma mužům, kteří po ní chtěli peníze na sbírku pro hluchoněmé před obchodním domem na Husově náměstí v Berouně, dala dvě stě korun.

„Že jsem udělala chybu, mi došlo za pár minut. Oni mi ale ukázali listinu, na které byla spousta podpisů a já se nechala obelstít,“ poznamenala žena.

Informace o falešných sbírkách shromažďují policisté v Berouně i Králově Dvoře, kde se s podvodníky místní setkali také u supermarketů.

„Před obchodem v Králově Dvoře oslovil neznámý pachatel muže a předložil mu papír, na němž měl napsáno, že vybírá peníze pro neslyšící. Tvářil se, jako by on sám byl hluchoněmý,“ uvedla mluvčí policie Marcela Pučelíková.

Parkování. Ilustrační foto.
Modré zóny zaberou v ulicích další plochy

Muž mu přispěl na 200 korun. Podvodník v tu chvíli přistoupil k dárci a z peněženky mu vytáhl tisícikorunu, se kterou utekl.

Novou fintou, která se začala rozmáhat, je nabízení práce. Při posledním případu se jednalo o výměnu střešní krytiny.

„Šest neznámých mužů přijelo do chatové oblasti na Berounsku a nabídli seniorovi, který stál před svou chatou, že mu pokryjí střechu novou plechovou krytinou. Jelikož důchodce v minulosti o výměně střechy uvažoval, řekl jim, že by potřeboval vědět, jak by plechová střecha vypadala. Šestice chlapů neváhala a okamžitě vylezla na střechu a původní krytinu začala rozebírat,“ uvedla k případu policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

Seniorovi se jejich činnost nepodařilo zastavit, neboť by dovnitř po jejich práci zatékalo. Nechal je proto pracovat a domluvil se s nimi na ceně. Ta měla být ve výši osmi tisíc korun.

„Při montáži ale dělníci začali cenu zvyšovat, a když důchodci namontovali celou krytinu, řekli si o sto padesát tisíc korun,“ upozornila Marcela Pučelíková.

Chatař s takovou sumou nesouhlasil. Muži proto začali cenu smlouvat, až se dostali téměř na sto tisíc korun. Seniorovi dokonce nabízeli, že ho odvezou k bankomatu, ze kterého požadovanou částku může vybrat.

Chatař ale místo toho řekl, že zavolá policii. V tom okamžiku povedená parta dělníků nasedla do aut a bez rozloučení a zaplacené práce odjela pryč.

Pokrývači, po kterých policisté pátrají, do chatové oblasti přijeli dvěma vozidly. Obě měla zahraniční registrační značku. Jedno maďarskou, druhé polskou. Muži mluvili špatně česky.

Lom Velká Amerika.
Na dně Lomu Amerika našli tělo muže

Policisté varují občany, aby si na podobné podvodníky dali pozor. Ti si jako svůj cíl vybírají zejména seniory, ze kterých za provedenou práci vylákají nepřiměřeně vysoké částky.

„Každý by měl v takovém případě vždy trvat na sepsání smlouvy o díle, ve které je jasně daná dohodnutá částka a zároveň je následně možná i reklamace díla. Tento typ podvodníků může lidem nabízet i jiné služby. Například výměnu okapových žlabů. S těmito i podobnými případy se policisté již několikrát zabývali, a to nejen v našem okrese, ale na území celé České republiky,“ dodala berounská policejní mluvčí.