Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdí, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání, po škole požaduje 60 tisíc korun a omluvu.

Čtěte také: Babišův zásah: Zastavil prodej pozemků v Harrachově. Chce neprodlenou kontrolu

Na jednání se přišli podívat Černoch a Klaus mladší

Studentka k středečnímu jednání nepřišla, podle zdroje z jejího okolí má strach z negativní atmosféry. Mnoho odpůrců islámu dnes dorazilo s transparenty nebo znaky Bloku proti islamizaci. Jedna z odpůrkyň islámu dokonce vyzývala k tomu, aby dívku „ukamenovali, když se jim to tam tak líbí". Později své vyjádření mírnila.

Už ráno se před síní scházeli především odpůrci islámu a studentky, které chtěly podpořit ředitelku své školy Ivanku Kohoutovou. Po začátku jednání přihlížející několikrát neuposlechli výzev soudkyně, aby se uklidnili, nevykřikovali a přestali natáčet. Na jednání se přišli podívat i předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch nebo expert ODS na školství Václav Klaus mladší.

Čtěte také: Prezident Zeman se pozastavil nad rozsudkem v kauze Ratha

Soudkyně vykázala veřejnost 

Po výslechu první svědkyně si jeden z přítomných mužů nasadil motorkářskou přilbu s tím, že se pouze hlásí ke své víře. Upozorňoval na to, že pokrývku hlavy mají v soudní síni i jiní lidé, například obhájkyně studentky nebo další přihlížející.

Soudkyně muže upozornila, že u ostatních jde o součást kostýmu, a poté, co stále vyrušoval, ho nechala vyvést ze soudní síně. Na to se většina přihlížejících postavila a začala zpívat státní hymnu. Čejková poté veřejnost zcela vykázala.

Svědkyně se dalších schůzek nezúčastnila 

Během veřejné části jednání vypovídala svědkyně Blanka Štefano ze Společnosti pro příležitosti mladých migrantů. Štefano byla u první schůzky Ahmednuurové se zástupkyní ředitelky v červnu 2013.

Soudu řekla, že se na schůzce řešila nemožnost nošení hidžábu při praxi v nemocnici, o tom, jestli může studentka nosit šátek při teoretické výuce, se prý nemluvilo. Dalších schůzek se Štefano nezúčastnila.

Čtěte také: Sitcom Vyšehrad s "Lavim" jako fenomén. Limberský se nesměje, co vy?

Dívka má v Česku azyl od roku 2011

Při neveřejné části jednání soudkyně vyslechla školního inspektora Luboše Bauera. Provedla také některé listinné důkazy. Není vyloučeno, že dnes strany přednesou závěrečné řeči.

Somálka má v Česku azyl od roku 2011. Podle právničky ve vlasti čelila nepříznivému osudu, protože měla být proti své vůli provdána za člena ozbrojených milic a protože byla svobodnou matkou.

O zákazu nošení hidžábu prý vůbec nemluvili 

Ředitelka školy už v listopadu vypověděla, že původní jednání s dívkou se konalo "ve velmi příjemné atmosféře". Ahmednuurová prý hidžáb na hlavě neměla. První školní den ji pak vyvolala rozhlasem, protože dívka nedodržela dohodu, podle níž měla ráno přinést chybějící doklady.

O zákazu nošení hidžábu podle ní vůbec nemluvily. Na dotaz novinářů, zda by studenti školy mohli docházet na výuku teoretických předmětů s šátkem na hlavě, ředitelka uvedla, že z bezpečnostních důvodů nemůže u studentů dovolit odlišnosti.

Čtěte také: Žena soudící se kvůli muslimskému šátku prý studovat ani nezačala