Obvinění podle médií nabízeli zaměstnancům pošty půlmilionový úplatek za ovlivnění tendru. Jedním z obviněných je Václav Růžička, šéf bezpečnostní agentury Alkom Security, která pro poštu hlídala budovy. Růžička loni potvrdil Hospodářským novinám, že byl obviněn, ale vinu popřel.

Růžičku policie viní podle Českého rozhlasu - Radiožurnálu z toho, že v roce 2011 nabídl dnes už bývalému manažerovi pošty Petru Zoubkovi milion korun za získání zakázky na zabezpečení objektů pošty. Růžička to popřel, rozhlasu naopak řekl, že úplatek po něm požadoval Zoubek. "V současné době nejsem oprávněn se k tomu nějak vyjadřovat," řekl Radiožurnálu Zoubek.

Druhým obviněným je podle rozhlasu podnikatel Radko Hašek, který údajně nabízel jako úplatek za zajištění zakázky pro Alkom exotické zájezdy. Hašek se k případu nechtěl vyjádřit, uvedl rozhlas.

Tendr za 200 milionů korun bez DPH na čtyřleté dálkové zabezpečení poboček vypsala pošta loni v červenci, protože se rozhodla spolupráci s Alkomem ukončit. V tendru ale zůstal pouze Alkom, a právníci tak vedení pošty doporučili, aby zakázku pro nestandardní průběh zrušilo. Zakázku pošta zrušila loni v prosinci. Zabezpečení si pak pošta začala zajišťovat sama prostřednictvím dceřiné společnosti Česká pošta Security.

Alkom zajišťoval bezpečnostní systémy pro poštu od 90. let. V roce 2013 kontrola ministerstva vnitra, které je zřizovatelem pošty, zjistila, že podnik nepostupoval v době uzavírání původních smluvních vztahů se společností Alkom účelně a hospodárně. Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele pošty Martina Elkána podnik platil Alkomu za ochranu 75 milionů korun ročně. Nové řešení bude podle pošty levnější o desítky milionů korun.