Fröhlichův advokát Tomáš Kaiser možný konflikt svého klienta se zákonem odmítá. "Ani z usnesení z trestního stíhání ani z probíhajícího dokazování nevyplývá, že by si opatřil vědomě nějaký padělek. Čekal bych, že se zjistí, že pan Fröhlich vědomě prodával padělky. Tak tomu ale není," řekl ČRo. Ostravská státní zástupkyně Monika Obořilová se k případu nechtěla vyjadřovat.

Detektivové podle ČRo sledovali a odposlouchávali Fröhlicha nejméně rok, v jeho domě v Chýni ho zatkli letos v květnu a obviněný je nyní ve vazbě. Policie má podezření, že muž prodával falešné obrazy i se znaleckými posudky, které si nechal na padělaná díla udělat. Pokud by se to prokázalo, škoda by mohla být nejméně v řádech desítek milionů korun, uvedl ČRo.

Fröhlich byl podle ČRo zřejmě v pozadí kontroverzní výstavy v Alšově jihočeské galerii, která v roce 2011 nabídla 125 neznámých obrazů a kreseb jedné z nejznámějších ruských malířek 20. století Natalie Gončarovové. Policie i odborníci jsou dosud přesvědčeni, že šlo o padělky a cílem výstavy bylo tyto obrazy legalizovat, uvedl rozhlas. Kam díla po výstavě putovala a kolik z nich se podařilo prodat, policie zatím marně zjišťuje.