Hádky s rodiči, strach z jejich reakce na špatné známky, ale i týrání. To jsou nejčastější důvody, proč děti a mladiství utíkají z domova.

Policie nyní pátrá po 222 z nich. Když se připočítají i ti, které se již podařilo najít, od počátku roku postrádali rodiče či ředitelé ústavů 1906 dětí a nezletilých.

Ilustrační foto.
Soud: Osmiletý chlapec se nemusí z Česka vracet za matkou do Francie

Na čtvrtek připadl Pomněnkový den, který už skoro čtyři desetiletí připomíná zmizelé děti.

MÍŠA STÁLE CHYBÍ

V nejzávažnějších případech spouští policie takzvaný program dítě v ohrožení. Letos tento poplach vyhlásila už dvanáctkrát.

„Jedenáct pohřešovaných bylo nalezeno v pořádku, jeden případ zůstává aktivní," řekla Deníku Petra Binková, která má pátrání po zmizelých dětech na ministerstvu vnitra na starosti.

Kdo se pohřešujeZdroj: DENÍK

Tím případem je kauza dvanáctileté Michaely Muzikářové z Ústí nad Labem, kterou nikdo neviděl již více než čtyři měsíce.

V kolonce „pohřešované" je nyní u policie dvaatřicet dětí. Většinou jde o ty, které unesl jeden z rodičů.

ROČNĚ PĚT TISÍC

Zmíněný celkový počet 1906 ztracených dětí a mladých se nijak výrazně neliší od čísel z předchozích let. Ročně policie pátrá po zhruba pěti tisících z nich.

Bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

Nicméně zrovna v následujících týdnech počet dětí, které se nevrátí domů, zřejmě dočasně vzroste. Důvodem je vysvědčení a strach z reakce rodičů.

„Děti utíkají z domova hlavně kvůli náročné rodinné situaci – hádkám, neshodám, strachu, jak budou rodiče reagovat," říká Michaela Pišiová z Linky bezpečí. Zuzana Baudyšová z Nadace naše dítě radí, aby se v případě neshod rodina obrátila na mediátora.