Kontroly se uskutečnily ve všech regionech. Zúčastnilo se jich přes 1200 policistů, včetně příslušníků z Německa a Polska. Kromě téměř 300 cizinců, kteří mají být vyhoštěni, policie odhalila 25 lidí s padělanými doklady. Dalších 350 cizinců spáchalo přestupek, odhaleno bylo také pět celostátně hledaných lidí.

"Z mého pohledu jsou ta čísla velmi vysoká," řekl Chovanec. Zdůraznil, že nejde o "hon na cizince" a podobné akce budou pokračovat. Výsledky kontrolní akce podle něj ukázaly, že se značně zneužívají polská schengenská víza a pobytová povolení k neoprávněnému výkonu práce, hlavně občany Ukrajiny a Moldavska. Dál se také potvrzuje zvyšující se trend padělaných a pozměněných cestovních dokladů z Rumunska, které k neoprávněnému výkonu práce využívají hlavně Ukrajinci.

Čtěte také: Audit Deníku: Na „kotlíky" se stály fronty. Kontroly jsou i v domech

Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera nebyla kontrolní akce ojedinělá. Jde podle něj o každodenní součást práce jeho podřízených. "Takových kontrol se udělá 10 tisíc měsíčně," řekl Majer.

Podle Chovance jsou ve Sněmovně připraveny příslušné legislativní změny. Zákon o pobytu cizinců řeší postihování zaměstnavatelů, kteří do země přivážejí cizince, s kterými jsou pak problémy. Další novela se podle Chovance týká agentur práce. "Přidělávají nám vrásky na čele, protože více než 2 tisíce agentur na Českou republiku je opravdu velmi vysoké číslo," řekl.

Při jiné kontrolní akci policisté na začátku v března zadrželi 85 lidí v pražském skladu firmy Rohlik.cz 85 lidí, 74 jich bylo vyhoštěno. Chovanec dnes uvedl, že s majiteli firmy jednal. Podle něj si nestěžovali na zásah policie, ale chtěli řešit metodiku, jak legálně získat zaměstnance z ciziny. "Udělali jsme právní rozbor této kauzy a chci jednoznačně říci, že stojíme za postupem policie," uvedl Chovanec.

Čtěte také: Youtuber před soudem: Dostal podmínku za vulgarismy