„Kriminalisté protiextremis­tického oddělení pražské policie vlastní operativní činností prověřovali založení tuzemské buňky ruské neonacistické organizace Wotan Jugend, které inicioval 21letý cizinec, trvale žijící na území ČR, společně s další osobou, která je v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody pro trestnou činnost násilného charakteru s rasovým motivem," shrnula Zoulová fakta určená ke zveřejnění. Šetření ale zatím nadále pokračuje.

V minulosti se podobné zprávy o zásahu proti neonacistickým organizacím (včetně jejich ženských odnoží) objevily opakovaně. Když ale došlo na projednání před pražskými soudy, zdaleka ne vždy tvrzení obsažená v obžalobě obstála; v jednací síni se vinu stíhaným mladým lidem často prokázat nepodařilo. V tomto konkrétním případě se ale díky zajištěnému materiálu zdá, že důkazní situace bude jednoznačná.

Hitlerovy osmičky
Neonacistická organizace Wotan Jugend se vyznačuje mezinárodním prvkem a byla založena v Ruské federaci v roce 2008 členy kapely M8L8TH (Moloth). Hnutí WJ bylo založeno na myšlence ideologické, propagandistické a finanční podpory „NS" (nacionálně socialistických) vězňů tj. vězňů odsouzených pro spáchání trestné činnosti s rasistickým, etnickým, národnostním a jiným podobně nenávistným motivem. Hnutí je úzce spjato s hudebním směrem „NS" black metal a zejména pak s neonacistickou ruskou kapelou MOLOTH. Již z názvu kapely je zjevně patrný neonacistický odkaz, kdy pro soudobé neonacisty se dvě číslice „8" používají jako kryptogram pro nacistický pozdrav „Heil Hitler".
Wotan Jugend získává finance na podporu a propagaci zejména prodejem materiálů (oblečení, samolepek, CD a dalších předmětů s motivem hnutí WJ případně kapely MOLOTH) dále pak pořádáním NS black metalových koncertů, finanční sbírky nebo sportovních akcí pod záštitou hnutí WJ. Hnutí se profiluje zejména přes webové stránky ruské sociální sítě Vkontaktě – www.vk.com, na zde vytvořené skupině Wotan Jugend Info, nebo na www.wotanjugend.info.