Zavoláte na tísňovou linku 158. Za pár minut se do ulice vřítí Porsche s modrým majákem na střeše, prudce zabrzdí a vystoupí z něj policejní důstojník. Ne, není to halucinace. Přestože čeští policisté zpravidla jezdí v automobilech značky Škoda Octavia nebo Volkswagen, občas je opravdu můžete vidět v BMW, Audi nebo Superbu. Přepychové automobily původně patřily zločincům. Policie je ale zabavila a pak přešly „na druhou stranu barikády".

Přečtěte si: Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Až do ukončení soudního řízení, které rozhodne o vině nebo nevině zadrženého i o osudu zabaveného majetku, se o vozy stará Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Pokud automobil propadne státu, pokusí se jej úřad prodat. „Některé vozy předáváme krajskému ředitelství policie, kterému přísluší hospodaření s dopravními prostředky propadlými nebo zabranými v trestním řízení," vysvětluje mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

CO ROZHODUJE? PROVOZNÍ NÁKLADY

K moravskoslezským policistům se takto dostalo Porsche Cayenne. V kraji Vysočina zase podle tamní policejní mluvčí Dany Čírtkové jezdí muži zákona v BMW 320D, Škodě Superb a Audi A6. „Ze třinácti zajištěných vozidel v roce 2015 jsme si ale jako věc propadlou státu ponechali pouze Audi A6. To nyní využívá naše krajské ředitelství," říká Čírtková.

Všechny automobily ale nejsou vhodné k tomu, aby je policie mohla využívat jako služební vozy. Luxusní auta s nadšením vítají hlavně kriminalisté. Těm totiž při detektivní práci pomáhá, když střídají vozidla různých tříd. Jinak policisté před kabriolety, off-roady či sportovními vozy se silným motorem dávají přednost méně náročným modelům.

Čtěte také: Rýsuje se daňový pakt ANO a ODS

O tom, které ze zabavených vozidel bude policie využívat, rozhoduje především ekonomická náročnost případných oprav a náklady na provoz.

Příklon k uměřenosti potvrzuje policie z Olomouckého kraje, která si v minulém roce ponechala z propadlého majetku vůz střední třídy. Ani zlínská policie loni nezařadila do svého majetku žádné výstřední koráby silnic. „V současnosti používáme dva zabavené automobily. Rozhodně však nejde o vozy raritní nebo atypické," tvrdí policejní mluvčí Petr Jaroš.

V nabídce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se ale jedinečné modely čas od času objeví. V minulosti úřad například prodával Maserati Coupé Cambiocorsa, Ferrari

575 nebo Hummer H2. Třešničkou na dortu byl Pontiac Firebird – model, který si v 90. letech zahrál v seriálu Knight Rider.