Na incident policii upozornilo vedení školy.

„Případem se skutečně zabýváme, ale vyšetřování je teprve na samém začátku, nikdo obviněn nebyl. Škola s námi spolupracuje. Policisté ani dosud nestanovili, o jaký konkrétní trestný čin by se mohlo jednat," uvedla mluvčí policie Ivana Paroulková.

Podle ředitele základní školy Hynka Pálky se jedná o nešťastnou událost, ke které se ale vedení prý snažilo od začátku postavit čelem. „O žádném projektu jsem nevěděl. Později se ukázalo, že byl skutečně nepodařený, ani dětem se nelíbil. Nyní čekáme, co policie vyšetří," řekl Hynek Pálka.

Na pedagoga zamčeného s dětmi prý upozornila vychovatelka, která si pro chlapce přišla, aby je odvedla do družiny.

„Je zcela nepřijatelné, aby se učitel kdekoliv ve škole s dětmi zamykal. Určitě ale víme, že žáci nebyli vystaveni žádnému násilí či nátlaku, po události se v klidu účastnili sportovního tréninku. Poté, co jsme učinili oznámení na policii, pedagog nastoupil dovolenou. Hned zkraje tohoto týdne ukončil na naší škole pracovní poměr," dodal Hynek Pálka.

Ředitel vydá prohlášení

Ředitel celou věc rovněž projednal s rodiči žáků a hodlá vydat prohlášení na facebookových stránkách školy.

Mezi rodiči žáků školy Sluneční se událost rozkřikla velmi záhy. „Slyšela jsem o nějakém focení, ale nevím čemu věřit. Kolují totiž různé verze, také by mě zajímalo, co se vlastně dělo," řekla maminka druháka, která své jméno zveřejnit nepřála.

Podle důvěryhodného zdroje policie u pedagoga provedla domovní prohlídku a nyní zkoumá data z jeho počítače a telefonu.

Objasňování podobných případů je pro policisty poměrně složité. Podle zákona také nemohou sdělovat téměř žádné informace o kauzách, které se týkají nezletilých. Pokud by případ doputoval k soudu, jednání bude neveřejné.

Podobná kauza v Tršicích

Ale stejně tak může policie po nějaké době šetření dospět k závěru, že se pedagog ničeho nezákonného nedopustil. Takto například skončila kauza učitelky ze základní školy v Tršicích na Olomoucku. Ředitel školy na ní podal trestní oznámení, že na škole v přírodě obtěžovala chlapce, když se s nimi zavírala v umývárně.

Na žádost rodičů totiž tehdy dohlížela, aby se děti pořádně umyly. Rodiče ovšem obvinění považovaly od začátku za absurdní a za oblíbenou pedagožku se dokonce postavili peticí.

Žalobkyně nakonec případ bez prověřování odložila. Kantorka ale i tak musela ze zaměstnání odejít. Místo našla ve škole v sousední vesnici, kam za ní přešla řada jejích žáků z Tršic. Za nepodloženým obviněním učitelky ze sexuálního obtěžování tehdy podle všeho stály osobní spory s nadřízeným.