„Vysvětlit své pohnutky ale nedovedl. Do protokolu uvedl jen to, že měl v pátek 29. května velmi špatný den. V noci se pak podle vlastních slov s lanem, nožem a košíkem plným sušených rohlíků vydal na kravařskou pastvinu za koněm," uvedla Baláková. Rohlíky si s sebou vzal proto, aby koně k sobě přilákal. Když ho chytil, uvázal mu kolem krku smyčku, která ho rdousila, a pak mu podřízl hrdlo. V době, kdy ve zvířeti ještě pulsovalo srdce, mu vrazil do řitního otvoru kůl, stahoval z něj kůži a odřezával maso. Odnesl si asi čtyři kilogramy svaloviny.

Policisté podle Balákové při vyšetřování smrti koně zjistili, že se v minulosti stal už třikrát obětí nějakého útoku. „Někdo koni omotal lano kolem krku a kolem nohy takovým způsobem, až se mu zařezalo hluboko do kůže. V jednom případně mu dokonce někdo ublížil ostrým předmětem a způsobil mu zhruba 40 centimetrů dlouhé a dva až tři centimetry hluboké řezné poranění na noze," uvedla Baláková. Tyto útoky majitel policistům nehlásil. Zadržený mladík se doznal jen k tomu, že již dříve koni omotal lano kolem krku a nohu. Kůň se ale podle něj dokázal ze zajetí vytrhnout a utekl.

Mladý muž má podle Balákové osobní vazby na Českolipsko. „V současné době nemá žádné stálé přístřeší a nechává se najímat na příležitostné manuální práce u lidí, kteří mu nabídnou i ubytování," dodala. Vyšetřovatel chtěl muže stíhat vazebně, aby svůj čin na svobodě nezopakoval a nevyhýbal se trestnímu stíhání. Státní zástupce však tento podnět neakceptoval.

Čtěte také:

Děs! Zaživa vrazil koni do řitního otvoru kůl, stahoval z kůže a odřezával maso

Brutálně usmrcený kůň v Kravařích netrpěl poprvé