„Klient byl vyzván k podání vysvětlení z kraje příštího týdne," řekl Šerák. Dozorující vrchní státní zastupitelství v Olomouci nechce další postupy ve vyšetřování komentovat.

Někdejšího vedoucího odboru městského investora navštívila policie minulý týden ve čtvrtek v Praze. Podnikatel nebyl doma, tak jeho manželka přivolala advokáta, který zpřístupnil také Tomanovy kanceláře. „Byly zajištěny nějaké listiny, jen pár, v řádu jednotek, a nosiče jako cédéčka a počítač. Policie se zajímala o listiny týkající se nějakých výběrových řízení, podle mého názoru nic důležitého nenašli," řekl již dříve právník.

Z povolení k domovní prohlídce není podle Šeráka jasné, jestli policie Tomana z něčeho podezírá. Vyšetřování začalo před rokem a půl prověřováním údajné organizované zločinecké skupiny složené z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky, Iva Rittiga a Tomana. Případ dozoruje od počátku státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

Prohlídky se týkaly také Rittiga a Janouška

Média dříve spojovala Tomana, který rozhodoval na magistrátu o významných stavebních projektech, s Janouškem a popisovala jejich kontakty. Policie se v současnosti podle Šeráka zajímá o zakázky, které prý nepocházejí z doby, kdy Toman působil na magistrátu.

Prohlídky se týkaly také Rittiga a Janouška, policie zatím ani jednoho k výslechu nezvou. Janoušek podle svého advokáta Víta Širokého informoval policisty, že je připraven dostavit se k policii. „Zatím je to na nich," řekl právník.

Policisté zajistili miliony korun a kilogramy zlata

Právní zástupkyně Rittiga Karolína Babáková očekává, že policie jejího klienta pozve k podání vysvětlení v dohledné době. „Je to obvyklý potup vzhledem k tomu, že proběhly prohlídky. Pan Rittig žije v Monaku, jsem v kontaktu s vyšetřovateli a v současné době domlouváme termín," dodala.

Policisté při prohlídkách domů a nebytových prostor minulý týden zajistili 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Získali prý i cenné materiály, které budou prověřovat v příštích měsících. Zadrželi několik lidí ve dvou kauzách spojených s Nagyovou. Jedna se týká podezření z neoprávněného sledování, druhá údajné politické korupce.

Ostravský okresní soud poslal o víkendu do vazby sedm z osmi obviněných. Kromě nejbližší spolupracovnice premiéra a tří exposlanců je to také někdejší ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. Vězení se vyhnul dosavadní velitel zpravodajské služby Milan Kovanda, který se částečně přiznal.