STEM ve svých průzkumech veřejného mínění sleduje důvěru lidí v policii od roku 1993. Po celá 90. léta se podíl obyvatel země důvěřujících policistům nedostal nad 40 procent.

"Data z časové řady výzkumů STEM od začátku 90. let ukazují, že po změně režimu v roce 1989 nebylo pro policii lehké přesvědčit občany o své důvěryhodnosti," uvedli pracovníci STEM. Nejnižší důvěra ze všech dosavadních průzkumů připadla právě na 90. léta, když v roce 1997 spadla na 27 procent.

Přepadení v Opletalově ulici.
Prodavačka zastřelila útočníka v sebeobraně, uvedla pražská policie

Jednorázově důvěra v policisty skokově narostla v průzkumu ze září 2002 po ničivých povodních v srpnu téhož roku, a to ze 46 procent v květnu 2002 až na zářijových 63 procent. Hned o rok později se ale opět propadla na 38 procent. Od roku 2005 však už důvěra vytrvale stoupala až na nynějších 65 procent.

Jen od předchozího průzkumu z letošního ledna důvěra vzrostla o čtyři procentní body. "Zdá se, že část veřejnosti pozitivně oceňuje současný stav české policie, absenci výraznějších afér, a možná se zde odráží i potřeba posílení pravomocí bezpečnostních služeb v souvislosti s diskusí o řešení uprchlické krize," komentovali výsledky aktuálního průzkumu pracovníci STEM.

Důvěryhodnost policie v poslední době výrazně posílila hlavně u lidí starších 60 let a lidí s nižším vzděláním.

Nehoda kamionu na Jižní spojce.
Na Jižní spojce se převrátil kamion, po nehodě začal hořet

Ve schopnosti všech orgánů činných v trestním řízení ale většina Čechů důvěru nemá. Celkem 54 procent lidí schopnostem všech orgánů - policistů, státních zástupců a soudců - nedůvěřuje. Také samostatně v otázce práce soudů nedůvěra převažuje. O nezaujatosti soudů pochybuje 63 procent lidí a 59 procent dotázaných si myslí, že soudy neodvádějí dobrou práci. Názor lidí na soudy zůstává přibližně stejný už od začátku 90. let a v uplynulých letech výrazněji nekolísal.

Průzkum prováděla agentura STEM od 5. do 18. června. Zúčastnilo se ho 1023 obyvatel Česka ve věku nad 18 let.

Vlčata ve výběhu vlků Hudsonových
V olomoucké zoo vlk pokousal dítě, policie hledá svědky