Lidé mohli jednotlivé faktory hodnotit na škále od jedné do sedmi s tím, že jednička se rovnala hodnocení "v nejvyšší možné míře" a sedmička znamenala "vůbec ne". Téměř třetina Čechů si tak myslí, že úplatky a korupce mají na politiky vliv v nejvyšší možné míře. U zájmových skupin má takový názor 21 procent lidí, u médií pak 13 procent dotázaných.

"Přesvědčení občanů o silném vlivu úplatků a korupce či zájmových skupin a lobby na rozhodování politiků koresponduje s celkovým názorem na míru zkorumpovanosti politických stran, ministerstev a centrálních úřadů, která je dle mínění občanů poměrně vysoká," uvedlo CVVM.

Jen dvě procenta Čechů se domnívají, že rozhodování politiků ovlivňují v nejvyšší možné míře občané, 21 procent lidí si pak myslí, že na občany politici nedají vůbec. O pět procentních bodů lépe dopadly církve. Přibližně desetina lidí je pak toho názoru, že na rozhodnutí politiků nemají vliv průzkumy veřejného mínění, vědci a odborníci, stávky a demonstrace, sociální sítě a ani voliči vlastní strany.

Proti loňskému průzkumu se výrazněji snížilo hodnocení vlivu v případě stávek a demonstrací a také vlivu voličů vlastních stran. Jako vyšší naopak hodnotí lidé vliv sociálních sítí na rozhodování politiků.

Průzkum se uskutečnil od 7. do 14. března a zúčastnilo se ho 1079 lidí.