"Letos je pro Pražany na Staroměstském náměstí připraveno přibližně 3000 porcí, polévka je tradiční podle staré české receptury, použilo se 660 kilogramů surovin a polévka je dochucena karamelem," řekla zástupkyně pořadatelů tradiční akce Tereza Reitschlägerová.

Již před zahájením akce na Staroměstském náměstí se před stánky sešly desítky lidí. Vánoční atmosféru trhů narušila túrováním motorů skupina několika desítek motorkářů, která se přijela vyfotit u vánočního stromu.

Z kaprů a zeleniny

Centrální městská část připravila na Václavském náměstí 1300 porcí. "Polévka je vyrobena z několika desítek kusů kaprů, několika kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, cibule, zahuštěna bude moukou, ochucena máslem, smetanou a koňakem. V polévce samozřejmě nesmějí chybět lahodné krutony usmažené na pravém másle," popsala mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Kromě centra města je rybí krém k dostání i ve Vršovicích, kde ho dnes vedení Prahy 10 rozdává od 12:30 u nákupního centra Eden. Už v polovině prosince uspořádalo takovou akci na náměstí Jiřího z Poděbrad vedení Prahy 3 a polévka zdarma byla k dostání i ve Vysočanech, kde ji vedení radnice Prahy 9 rozdávalo 23. prosince.

Klasický rybí krém pořadatelé pro Štědrý den vylepšují smetanou, koňakem nebo karamelem. Také loni rozdali politici tisíce porcí. Pro polévku si chodí jak lidé, kteří se potřebují opravdu najíst, tak ti, kteří ji chtějí jen ze zájmu ochutnat. Ve středověku rozdávaly na Štědrý den lidem jídlo zdarma kláštery, rozdávání polévky na náměstích na tuto tradici navazuje.