Podle průzkumu nemá o pěstování vlastních plodin zájem jen 18 procent lidí. Čtvrtina dalších by pěstovala ráda, nemá však kde. Nejvíce domácích pěstitelů žije na Vysočině, jsou to čtyři pětiny jejích obyvatel. Na spodním konci žebříčku se s třetinou pěstitelů umístil Ústecký kraj. V Praze se pěstování věnuje téměř polovina obyvatel.

Ilustrační foto.
Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

Vysočina vede i žebříček výroby domácích produktů. Na vlastní síly se tam alespoň u některých potravin spolehne 81 procent lidí. Nejméně produktivní jsou v tomto ohledu obyvatelé metropole, domácí produkty jich vyrábí jen 40 procent. Celkově si v Česku domácí produkty vyrábí 54 procent lidí.

Lidé svépomocí zpracovávají zejména ovoce. Čtyři pětiny domácích producentů vyrábí džemy, marmelády a povidla. Časté jsou i mošty, sirupy a kompoty. Výrobci si všímají zájmu zákazníků o regionální původ potravin. Snaží se sledovat trendy a hlídat, kde lidé více dbají na kvalitu a jsou si za ni ochotni připlatit.

Ilustrační foto.
Jablek je málo, jejich cena poroste