Výjimkou je pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), u níž takto odpověděla „jen“ necelá polovina (49,5 procenta) a zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který není lhostejný 60,5 procenta dotázaných

Na hodnocení krajských lídrů má silný vliv, nakolik jsou zapsaní ve veřejném povědomí. „Největší popularitu dosud měli hejtmani, kterým se dařilo artikulovat jasná témata a kteří díky cestám po kraji vešli v regionální známost. V některých případech lze mluvit až o jistém malém kultu osobnosti,“ řekl politolog Lukáš Jelínek.

Jiří Čunek
Čunka verdikt STAN překvapil. Krok, který lidovce pohřbí, reagoval Zdechovský

To je podle mínění Jelínka případ Jiřího Čunka, byl to případ jihomoravského hejtmana Haška nebo jihočeského Zimoly. „Jeho nástupkyně Stráská je neméně erudovaná v sociální oblasti, zatím se jí ale nedaří ‚prodávat‘ sama sebe. Podle mě se to moc nedaří ani Adrianě Krnáčové,“ dodal politolog.

Pražská primátorka má mezi šéfy českých krajů nadprůměrný zástup příznivců i odpůrců. Získala čtvrtý nejvyšší podíl hlasů mezi krajskými lídry ve skupině oblíbených. „Já podobné průzkumy moc nesleduji, nebudu ale zastírat, že mě to těší, a lidem děkuji,“ poznamenala primátorka.

Ilustrační foto.
Řidičáky. Letos jich zbývá vyměnit ještě půl milionu

Největšímu nárůstu popularity oproti loňskému roku se v šetření Phoe-nixu těší středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle Jelínka celkem překvapivě: „Mohla to ovlivnit její veřejná podpora pro kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta, případně její angažmá ve vedení hnutí ANO. Jako hejtmanka ale také není příliš výrazná.“ 

Poslední dvě místa v žebříčku popularity obsadili hejtman Olomouckého kraje a hejtmanka Jihočeského kraje. Autoři průzkumu z agentury Phoenix v této souvislosti upozorňují, že dvojice hejtmanů na posledních dvou místech se ujala úřadu až letos a „oproti kolegům v něm působí nepoměrně kratší dobu“.

Hejtmani. Infografika. Zdroj: Redakce

Ilustrační foto.
Schváleno. Lékaři začnou vydávat elektronické neschopenky