Podle ministerstva zdravotnictví část pacientů ví lépe než někteří lékaři, za které úkony mají regulační poplatek platit. Vyloučit se ale nedá ani záměr ze strany některých doktorů.

„Po autonehodě jsem několik dní ležela v nemocnici. Když mě propustili, kamarádka mě odvezla domů. Nebyla jsem schopna pohybu, a tak jsem poslala známou pro neschopenku k mému praktickému lékaři. Ten si za razítko do neschopenky, přestože mě vůbec neviděl, od kamarádky vzal třicet korun,“ sdělila pětatřicetiletá Markéta, která bydlí v jedné z obcí nedaleko Prostějova, kde má také svého lékaře.

„Další čtyři regulační poplatky jsem platila za kontroly po zranění z autonehody. Kontrola byla v tomto případě ale opravdu silné slovo. Lékař se na mě jen podíval, ani se mě nedotkl. Trvalo to pár sekund,“ popsala vyšetření žena. „Kdybychom se tu všichni neznali, tak bych si za neoprávněný výběr na svého lékaře stěžovala,“ dodala.

Ministerstvo zdravotnictví obdrželo od začátku letošního roku desítky stížností na zneužívání hrazení regulačních poplatků ze strany lékařů. Část z nich přišla i od pacientů z Olomouckého kraje. „Nejčastěji lékaři účtovali poplatky za vypsání receptu, přestože pacienta neprohlédli,“ sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Neoficiální stížnosti v této souvislosti obdržely i zdravotní pojišťovny. „Lidé volají a ptají se. Nikdo ale proti svému lékaři, třebaže od něj vybral neoprávněně regulační poplatek, nechce jít. Na druhou stranu je pochopitelné, že si lidé kvůli třiceti korunám doktora nechtějí rozzlobit,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Vévoda.

Podobně jsou na tom i klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. „Lidé zavolají, postěžují si, ale dotáhnout případ do konce nechtějí,“ řekla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

V některých případech naopak lékař nevybral regulační poplatek, přestože na něj měl nárok. „Třicetikorunový poplatek za vyšetření jsem si nevzala od své chronicky nemocné pacientky, která bydlí v domově důchodců a nezbývají jí téměř žádné peníze. Musela jsem jí předepsat několik léků, na něž bohužel musí doplácet. Když vytahovala z peněženky peníze a dávala mi je, bylo mi z toho zle. Hned jsem jí řekla, že toto vyšetření je zdarma a poplatek jsem zaplatila ze svého. Takhle trapně mi už dlouho nebylo,“ popsala prostějovská lékařka, která si nedovede představit, že by někdo z jejich kolegů úmyslně vybíral peníze za bezplatné úkony.

Lidé podle zákona nemusejí platit regulační poplatek za měření tlaku, odběr krve nebo předepsání léků, což někteří pacienti stále nevědí.