Podle asociace je spíš důležitá prevence odpadů a důkladné třídění, přípravy zákona se nelíbí ani ekologům.

Zdražení služeb

Asociace upozornila, že plánovaná centralizace služeb v odpadovém hospodářství a výstavba nových spaloven komunálních odpadů zabrzdí rozvoj dalších technologií a omezí i rozhodování obcí, jak s odpadem nakládat. Zdražení služeb navíc prý může vést opět ke vzniku černých skládek.

Schválení zákona o odpadech je zřejmě ale dost daleko. Na ministerstvu se teprve připravuje jeho věcný záměr, měl by být hotový do konce letošního roku. MŽP už normu asi nestihne vzhledem k volbám, které jsou na jaře příštího roku, prosadit v Parlamentu.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) tento týden prohlásil, že by poplatky za ukládání odpadů na skládku neměly přesáhnout jeden tisíc korun. V současnosti ale „skládkovací" poplatek činí 500 korun za tunu skládkovaného odpadu.

K ničemu nedospěli

Na ministerstvu vznikla pracovní skupina, která se odpadovou legislativou zabývá, chybějí v ní však ekologové. Podle Marty Machkové z tiskového oddělení MŽP v současnosti na MŽP členové skupiny intenzivně jednají. Řeší i výši poplatků za skládkování odpadu a jeho přerozdělení, k závěrům však prý ještě nedospěli. „Proto považujeme za velmi předčasné vyvozovat z jednání konkrétní závěry tak, jak je prezentuje zástupce ČAOH, pan Petr Havelka (ředitel ČAOH), který se jednání této pracovní skupiny také účastní," řekla Machková.

Podle asociace jsou změny v systému, který dosud kvalitně fungoval na bázi volného trhu, zbytečné a navrhované zdražení může mít i sociální dopady. Náklady na výstavbu spaloven a jejich provoz jsou vysoké; jejich investoři ve svých projektech původně počítali s dotacemi z Evropské unie. Ta však dotace na tento typ zařízení České republice po zkušenostech z jiných vyspělých evropských států opakovaně neschválila.

Produkce odpadu od roku 2003 podle údajů ČAOH klesá, naopak se zvyšuje míra jeho materiálového využití. V roce 2011 tak bylo opětovně využito 78,2 procent z celkové produkce odpadů a 30,8 procent odpadu komunálního. ČR tím plní i závazky vůči EU.