Ani během šestihodinové debaty se totiž včera neshodli na tom, jestli si třeba obyčejnou plombu budeme muset kupovat z vlastní kapsy.
„Rušíme poplatek na receptu, snažíme se zpoplatnit léky do 50 korun a udělat to tak, aby to bylo konformní s tím současným pravidlem, že alespoň jeden lék ve skupině vždy zůstane hrazený,“ řekl šéf zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Zatímco TOP 09 a ODS se shodují na tom, aby byl výčet nadstandardu stanoven z části zákonem a zbytek pak ve vyhlášce, Věci veřejné chtějí seznam s dalšími reformními návrhy stanovit samostatnou novelou. Vyjednavač VV Vít Bárta zároveň zdůraznil, že odmítá, aby o standardu či nadstandardu rozhodovali politici. Podle něj by ho měla stanovit odborná veřejnost, například lékařská komora.
Na děravé zuby raději pozor

Spoluúčast u zubaře, kterou na jednání Heger navrhl, by podle něj byla zpracována i se sociálními ohledy. Z placení by byly vyjmuty děti, ale i starší lidé nebo lidé s chorobami vedoucími k vyšší kazivosti zubů, jako je cukrovka. Ostatní by za amalgámovou plombu dali 400 až 500 korun. Věci veřejné se však proti návrhu postavily s tím, že nechtějí zneužívat prostředek, jako jsou plomby, k definování nadstandardu „salámovou metodou“.

MICHAELA KOUBOVÁ + ČTK

Čtěte také: Věci veřejné si zadaly forenzní audit