Na programu jsou v úvodním kole taky předlohy o rozšíření pravomocí tajných služeb, o snížení kaucí pro menší distributory pohonných hmot, o pokračování daňového zvýhodnění biopaliv nebo o zvýšení kompetencí veřejného ochránce práv, který by mohl mimo jiné navrhovat Ústavnímu soudu zrušení zákonů a podávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci.

Příští týden potrvá schůze jen do čtvrtku, kdy jsou na programu pravidelné interpelace na členy vlády. Kvůli volebnímu sjezdu ČSSD se vedení Sněmovny dohodlo na tom, že pátek výjimečně nebude jednacím dnem. Nejde ale o novinku, podobně se postupovalo už v minulosti.

Exekuční řízení

Schůze bude pokračovat od úterý 31. března, poslanci budou jednat až dva týdny. Teprve v těchto dnech taky budou moci rozhodovat o zákonech. V závěrečném schvalování by se zákonodárci měli zabývat vedle energetického zákona a důchodů taky úpravami exekučního řízení. Jeden z návrhů má zpřesnit a vyloučit seznam věcí, které vykonavatelé nebudou moci dlužníkům doma zabavit, a až na výjimky vyloučit exekuce nemovitostí u dluhů do 30.000 korun. Druhá předloha zvýší ochranu nezadluženého manžela v exekučním řízení. V návrhu programu je ve třetím čtení rovněž novela, která umožní dobrovolnou registraci dětských skupin.

Energetická novela mění mimo jiné způsob platby poplatku za obnovitelné zdroje energie a má umožnit rozvoj menších střešních fotovoltaických elektráren. Poslanci k předloze podali stovky pozměňovacích návrhů. Energetický regulační úřad i někteří zákonodárci varují před tím, že nejsou dostatečně vyčísleny finanční dopady normy.

Druhý pilíř

Důchodová novela zamezí u druhého pilíře vstupu nových klientů do penzijních fondů. Druhý pilíř spočívá v tom, že lidé si mohou převést tři procenta odvodů z průběžného státního systému do vlastního spoření u penzijních společností. Další dvě procenta musí přidat ze svého. Vláda chce tento pilíř zavedení vládou Petra Nečase (ODS) zrušit příští rok.

Někdejšího primátora Svobodu chce policie obvinit kvůli uzavření zhruba milionové smlouvy s advokátem a nynějším senátorem za zelené Václavem Láskou o prověrce některých zakázek dopravního podniku. Svoboda ji uzavřel bez projednání v radě. Sněmovní mandátový a imunitní výbor Sněmovně doporučil, aby Svobodu, jenž je již stíhán v kauze opencard, ke stíhání nevydala.

Situace ve Vrběticích

Při nejbližší schůzi by poslanci měli taky dokončit zvláštní jednání o situaci v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde loni explodovaly dva sklady. Je před nimi už jen hlasování o navrhovaných usneseních.

Do nejbližší schůze už zasáhne změna sněmovního jednacího řádu, která má vést ke zprůhlednění legislativního procesu. Úprava mimo jiné prodlužuje lhůtu mezi druhým čtením, v němž poslanci mohou dávat k normám pozměňovací návrhy, a závěrečným schvalováním. Před ním bude veškeré navrhované úpravy posuzovat garanční výbor.