"Je to vyzkoušený model v Rakousku. Když se děti naučí nosit helmu, v dospělosti ji již neodloží," řekl za předkladatele dlouholetý náčelník horské služby Rudolf Chlad (TOP 09 a Starostové), který pozměňovací návrhy předložil.

Ačkoli by prohřešky nepokutovali policisté přímo na místě, sankce by existovaly. Pojišťovny by nedodržení pravidel mohly promítnout do plnění pojistky.

Předloha například uvádí, že lidé na sjezdových tratích nesmí ohrožovat druhé a musí být v "bezpečné vzdálenosti" od ostatních. Lyžaři a snowboardisté by museli "rychlost a způsob jízdy přizpůsobit svým schopnostem a zkušenostem, terénním, sněhovým a klimatickým podmínkám, výhledovým poměrům, hustotě provozu, tedy celkové situaci na trati".

Dostatečné odstupy by museli lyžaři dodržovat, když se předjíždějí. Nesměli by se zbytečně zdržovat na nepřehledných úsecích; pokud by upadli, museli by místo co nejrychleji opustit. Norma vychází z pravidel Mezinárodní lyžařské federace o chování při lyžování. Povinnost nosit helmu by podle normy platila také pro mladé cyklisty i při jízdě mimo silnice.

Proti předloze se postavila vláda, je podle ní nadbytečná, když prý lze chování na sjezdovkách již nyní postihnout podle občanského zákoníku. Za nadbytečnou označil dnes normu Ladislav Jirků (TOP 09 a Starostové), snižuje podle něho odpovědnost rodičů. V úvodním kole projednávání se proti návrhu zákona postavil zřejmě nejostřeji Boris Šťastný (ODS), který ji nazval "šíleností levicového typu".