Z dnešního jednacího dne nebo z jeho části se omluvilo 13 ze 17 členů vlády včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Stanjura uvedl, že ministerský předseda sliboval, že se situace s účastí ministrů zlepší, několikrát se na něho kvůli tomu obracel i předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). "Dneska vidíte výsledek. Je to skutečně nedůstojné," uvedl Stanjura.

Sněmovna by se podle něho měla zamyslet nad tím, zda interpelace, které by měly být "atraktivní disciplínou", mají v nynější podobě vůbec smysl. Stanjura poukázal taky na to, že při čtvrtečních odpoledních ústních interpelacích vystupují i koaliční poslanci, aby se jejich ministři v předem připravených odpovědích mohli pochválit, jak to dělají dobře.

Stanjurova interpelace na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) se týkala dozorčích rad podniků coby "politických trafik". Poslanec ODS jmenoval mnoho lidí z řad lidovců i členů dalších dvou koaličních stran, kteří v radách například podniku povodí zasedají. Jurečka výtkám oponoval a zdůraznil, že se při nominacích hledí na jejich profesní praxi.

Dnešní dopolední písemné interpelace trvaly zhruba hodinu místo obvyklých dvou. Jednání dolní komory bude pokračovat od 11:00, poslanci se budou zabývat různými zprávami.